Ponedeljak, 15.07.2013.

16:47

Hrvatska: Žučne rasprave oko Ustava

U Hrvatskoj traje rasprava o predlogu vladajuće Socijaldemokratske partije o promeni Ustava kojom bi se propisalo nezastarevanje politički motivisanih ubistava.

Izvor: Beta

Default images

Taj predlog ne podržava članica vladajuće koalicije, Hrvatska narodna stranka (HNS), odnosno smatra da se nezastarevanje zločina može propisati i nižim pravnim aktima.

Ukidanje zastarelosti za krivična dela počinjena iz političkih pobuda, našlo se u centru pažnje pošto je Sabor uoči ulaska Hrvatske u Evropsku uniju izmenio zakon kojim je primenu evropskog naloga za hapšenje ograničio na zločine počinjene pre avgusta 2002. godine.

Time je onemogućeno izručenje Josipa Perkovića koga Nemačka tereti da je, kao agent Uprave državne bezbednosti Jugoslavije, učestvovao
u ubistvu hrvatskog emigranta i nekadašnjeg direktora INA-Marketinga Stjepana Đurekovića 1983. godine u Bavarskoj.

Mediji su spekulisali da je zbog te promene zakona nemačka kancelarka Angela Merkel otkazala dolazak u Zagreb na svečanost pristupanja
Hrvatske EU.

Po donošenju izmena, premijer Zoran Milanović najavio je promenu Ustava kojim bi se propisalo nezastarevanje politički motivisanih
zločina.

Dok članica vladajuće koalicije HNS poručuje da za promenu Ustava za sada nema potrebe, predsednik opozicione Hrvatske demokratske
zajednice Tomislav Karamarko izjavio je danas da će njegova stranka na jesen podržati predlog izmena Ustava da bi se rešio problem koji je nastao zbog slučaja Perković.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović je danas ponovio da mu je prihvatljiva promena Ustava ako joj je cilj slanje univerzalne moralne poruke da nijedan politički motivisan slučaj ne sme biti zaboravljen. On je, međutim, upozorio da Ustav ne sme da bude promenjen radi jedne osobe ili slučaja.

Josipović je ukazao na to da je rešavanje teških ekonomskih problema važnije od promene Ustava ili zakona o evropskom nalogu za hapšenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: