Poništena matura, upis prema uspjehu

0
12

Mala matura poništena i rezultati prijemnog ispita iz srpskog i matematike neće se uzimati u obzir prilikom upisa u srednje škole. Boduju se uspjeh i takmičenja.

Upisna komisija je odlučika da osmaci umjesto bodova sa testova, budu rangirani na osnovu uspjeha iz dosadašnjeg školovanja, ali i uspjeha na takmičenjima.

Komisija je ranije odlučila da ne bude ponavljanja testova, a nakon što su otkrivene malverzacije i na testu iz srpskog, najavljeno je da će danas biti doneto “riješenje koje nikoga neće oštetiti”.

Prilikom upisa u srednje škole neće se vrednovati rezultati testova iz srpskog i matematike za malu maturu, već samo uspjeh iz osnovne škole od šestog do osmog razreda i rezultati sa takmičenja, izjavio je pomoćnik ministra prosvjete Zoran Kostić.

On je na konferenciji za novinare posle sjednice Republičke upisne komisije rekao da se ostvareni bodovi sa srpskog i matematike neće koristiti za upisu u srednje škole jer je naknadno policija utvrdila da je i prilikom štampanja testova iz srpskog došlo do zloupotrebe.

Kostić kazao i da ministar prosvjete Žarko Obradović posle najnovijih dešavanja sa testovima na maloj maturi ne treba da podnese ostavku, jer “se sve desilo van Ministarstva prosvjete”.

Sve što se desilo, desilo se van Ministarstva prosvjete i sve što je Ministarstvo trebalo da učini je učinilo. Poslali smo dopise MUP-u, poslali smo krivičnu prijavu koju je potpisao ministar prema NN licu i na osnovu tih naših prijava MUP je radio”, rekao je Kostić i zahvalio MUP-u na brzoj reakciji.

Kostić je rekao i da će oni učenici koji sada nisu polagali završni ispit iz bilo kojih razloga, to moći da učine u avgustu i da će taj termin biti naknadno određen.

Upitan da li će takvom odlukom biti oštećeni učenici koji su računali na bolji uspjeh na testu, on je odgovorio da se svi u Ministarstvu nadaju da ovakvom odlukom nijednom učeniku neće biti pričinjena šteta.

Kako je dodao, ponovljeni test iz matematike nije zloupotrebljen.

Sastanak Upisne komisije bio je zakazan za 11 i 30 časova, a informacija o odluci nije bilo punih tri i po sata. Znalo se samo da neće biti pomeranja upisa.

Mi jednostavno nećemo da idemo na ponovno testiranje, jer bi to bilo maltretiranje djece. Posle sedam dana nema više opravdanja da se nešto pomeri. Nema razloga ni za pomeranje upisa”, rekao je ranije predsjednik Komisije Zoran Kostić.

Ministar prosvjete Žarko Obradović je tokom vikenda izjavio da će odluka biti doneta tako da “nijedno dijete ne bude oštećeno“.

Tokom dana su pronađeni i originalni ukradeni testovi za polaganje matematike, kako je saopštio MUP, u stanu prijatelja Zorice M. osumnjičene službenice štamparije Službenog glasnika.

Podnijete su u krivične prijave protiv lica odgovornih za krađu testova, kao i protiv lica koji su osumnjičeni da su krađu prikrivali.

U srednjim školama ima skoro 80.000 mesta, oko 10.000 više nego što je osmaka.

(B92)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.