Vojna saradnja Srbije i Rusije

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković susreo se u Moskvi sa načelnikom Generalštaba Vojske Ruske Federacije Valerijem Gerasimovom.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.05.2013.

12:47

Default images

Diković je ocenio da je bilateralna vojna saradnja Srbije i Rusije dobra, ali nije onakva kakvu bismo želeli, s obzirom na zajedničke interese.

Diković je istakao da je jedan od ciljeva razgovora bio upravo da se unapredi bilateralna vojna saradnja i to u između ostalog u oblastima školovanja i usavršavanja kadrova, obuke na složenim borbenim sistemima koje Srbija ima nameru da nabavi i zajednička obuka specijalnih jedinica.

Načelnik ruskog Generalštaba rekao je da je ove godine saradnja dva ministarstva odbrane dobila pozitivan karakter, čemu je doprineo i nedavni susret mininstara odbrane Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Sergeja Šojgua.

Ruski general je istakao da je novi podsticaj bilateralnim odnosima u vojnoj sferi dalo potpisivanje Deklaracije o strateškom partnerstvu 24. maja u Sočiju, koja predviđa saradnju na dugoročnoj osnovi.

Gerasimov je rekao je da će se vojna saradnja jačati mnogim oblastima, kao što su obuka i školovanje kadrova Vojske Srbije i zajedničke vežbe.

Između Srbije i Rusije se pripremaju mnogi sporazumi o vojno-tehničkoj i vojno-naučnoj saradnji, koji bi trebalo da budu potpisani prilikom posete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua Srbiji.

Poseta je planirana za 1. i 2. oktobar ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: