Đaci koji konkurišu za upis u specijalizovane srednje škole (matematičke, filološke gimnazije, muzičke, baletske, umetničke škole) od sutra do 28. maja mogu da se prijave za polaganje prijemnog ispita.

Provere znanja i sposobnosti u tim srednjim školama počinju već od 6. juna, a konačni rezultati će biti objavljeni do 14. juna. Ipak, da bi se upisali u ove škole đaci će morati da sačekaju 25. jun, jer su pre toga obavezni da izađu na završni ispit iz srpskog i matematike (17. i 18. juna), kao i svi učenici koji završavaju osmi razred. S obzirom da se na testovima na prijemnom može osvojiti mnogo više poena nego na završnom ispitu, bodovi koje đaci osvoje na maloj maturi ne bi trebalo da budu presudni prilikom konačnog rangiranja.

Podsetimo, prilikom upisa u specijalizovane srednje škole boduje se uspeh na prijemnom, na završnom ispitu, kao i uspeh koji su đaci postigli od šestog do osmog razreda osnovne škole. Ali za razliku od male mature, koja donosi maksimalno 40 poena, u Filološkoj gimnaziji, na primer, bez greške urađen prijemni donosi 240 bodova. U Matematičkoj gimnaziji takođe se može osvojiti najviše 240 poena, a u umetničkim školama 480.

Prijemni ispiti u muzičkim i baletskim školama biće održani od 6. do 8. juna, u umetničkim školama likovne oblasti od 7. do 9. juna, u Matematičkoj gimnaziji i matematičkim odeljenjima 8. juna, u odeljenjima za obdarene za fiziku 9. juna, dok će u filološkim gimnazijama testiranje biti 8. i 9. juna. Đaci koji žele da konkurišu za upis u Sportsku gimnaziju i odeljenja te gimnazije prijavljuju se i podnose potvrde o ostvarenim sportskim rezultatima 8. i 9. juna.

Matematička gimnazija u Beogradu upisaće u narednu školsku godinu pet odeljenja po 20 učenika prvog razreda. Direktor te gimnazije Srđan Ognjanović kaže za Danas da je lane bilo čak 270 prijavljenih kandidata, a ove godine očekuje bar toliko, s obzirom da se stalno povećava interesovanje za upis u ovu školu, naročito u unutrašnjosti Srbije.

U beogradskoj Filološkoj gimnaziji najveće interesovanje već tradicionalno vlada za engleski jezik, gde se za jedno mesto prijavi po pet, pa čak i šest kandidata. Slede španski i italijanski (po tri ili četiri kandidata na jedno mesto), nemački (dvostruko više prijavljenih), francuski, a potom japanski i kineski i na kraju klasični jezici.

– Ko uradi dobro prijemni, teško da može da bude eliminisan zbog rezultata koje postigne na završnom ispitu, jer je kod nas test iz srpskog jezika teži nego na maloj maturi. U našoj školi se ne polaže matematika, tako da poeni koje učenik osvoji na završnom ispitu iz tog predmeta mogu da utiču na konačni plasman, ali ne drastično, jer nose mali broj bodova – objašnjava za Danas Duško Babić, direktor Filološke gimnazije.

Maturanti završavaju školu

Za učenike osmog razreda i maturante srednjih stručnih škola danas se završava školska godina. Đaci od prvog do sedmog razreda raspuštaju se 7. juna, a srednjoškolci nedelju dana kasnije.

Gužva i za upis u sedmi razred

Matematička gimnazija i ove godine upisuje u sedmi razred 50 učenika koji su talentovani za matematiku. Ova deca rade po planu i programu sedmog razreda osnovne škole, s tim što imaju pojačanu nastavu iz matematike, fizike i informatike. Prijavljivanje zainteresovanih učenika šestog razreda za polaganje testa sposobnosti počinje u nedelju, 26. maja. Za upis u sedmi razred lane je konkurisalo tri puta više kandidata, a slično interesovanje očekuje se i ove godine, jer je nedavno na roditeljskom sastanku povodom predstojećeg upisa prisustvovalo čak 140 roditelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari