Читај ми!

"El Dahra" ulaže u Luku Pančevo

Potpisani memorandumi o saradnji "El Dahre" i Jugoslovenskog rečnog brodarstva i izgradnji Luke Pančevo. Ta kompanija trebalo bi u rečni saobraćaj da uloži od 20 do 40 miliona evra.

Srbija i kompanija "El Dahra" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisali su memorandum o dokapitalizaciji Jugoslovenskog rečnog brodarstva (JRB) i sporazum o prodaji zemljišta i izgradnji Luke Pančevo.

Te dokumente potpisali su ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić i generalni direktor "El Dahre" sultan Hamad Saed el Šansi i zamenik gradonačelika Pančeva Saša Pavlov.

"Memorandum o dokapitalizaciji JRB predviđa ulaganje od 20 do 40 miliona evra, čime bi 'El Dahra' dobila 30 do 49 odsto akcija tog preduzeća, koje je sada u vlasništvu države", rekao je Dinkić.

Ministar Dinkić kaže da su investicije namenjene kompletnoj obnovi flote i kupovini novih brodova Jugoslovenskog rečnog brodarstva.

Ugovoreno je da "El Dahra", kako je objasnio Dinkić, kupi 43 hektara zemljišta koje je u vlasništvu Grada Pančeva, u neposrednoj blizini Luke Pančevo i Azotare, po ceni od 10.000 evra po hektaru, kako bi ta luka bila najveća u Srbiji.

U izgradnju Luke Pančevo, prema prvim procenama, "El Dahra" će uložiti pet miliona evra.

"Pančevo ima višestruku korist od ovog ugovora, i to novac od prodaje zemljišta, dodatne investicije i zapošljavanje ljudi", rekao je ministar finansija.

Dinkić je naglasio da je investiranje u JRB i Pančevo dodatno ulaganje "Al Dahre", nevezano za ranije potpisanu investiciju sa tom kompanijom koja je vredna 400 miliona dolara.

Poslednju veću investiciju Jugoslovensko rečno brodarstvo imalo je 80-ih godina, pa mogućnost da za osam nedelja memorandum sa "El Dahrom" zamene ugovorom vide kao izuzetnu šansu.

Biljana Čvertkov, direktorka Jugoslovenskog rečnog brodarstva kaže da od odluka u sledećih osam nedelja zavisi cela budućnost. "Ja bih bila zadovoljna rokom od osam nedelja jer se trebaju doneti strateške odluke gde investirati u koju vrstu plovila", kaže direktorka. 

Zamenik gradonačelnika Pančeva Saša Pavlov ocenio je da je potpisivanje memoranduma sa "El Dahrom" korak unapred za grad.

"Izlazak na Dunav je jedina razvojna šansa Pančeva u ovom trenutku", rekao je Pavlov uz podsećanje da je "El Dahra" već prisutna u tom gradu, jer je dokapitralizovala dva poljoprivredna preduzeća u tom gradu.

Pavlov je naveo da će ulaganje "El Dahre" omogućiti i potpuno infrastrukturno opremanje više od 70 hektara zemljišta namenjenog za grinfild investicije, za šta godinama ne može da obezbedi novac iz budžeta.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво