Srbija: Dan borbe protiv raka dojke

Prvi put u Srbiji danas će biti obeležen Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, 20. mart.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 20.03.2013.

00:40

Default images

Taj dan je ustanovljen ove godine, skako bi se unapredila svest javnosti o značaju prevencije raka dojke, od kojeg godišnje u Srbiji oboli 4.000 žena, a 1.600 ih umre.

U Skupštini Srbije danas će biti priređena svečanost i uručena posebna priznanja ženama koje su pobedile rak dojke.

Stručnjaci navode da tačni uzroci raka dojke još nisu sasvim poznati, kao i da je zbog toga izuzetno važno bolest otkriti na vreme, zato što je, kada se prvi put jave simptomi, bolest obično uznapredovala i tumor se proširio na regionalne limfne čvorove.

Kod žena u Srbiji rak dojke se najčešće otkriva u odmakloj fazi, što umanjuje šansu za izlečenje.

Devojkama do 20 godina savetuje se da jednom mesečno same pregledaju dojke, ženama do 30 godina da rade kliničke preglede kod izabranog lekara, dok bi sve žene starije od 45 godina skrining mamografom trebalo da rade na dve godine, jer spadaju u najugroženiju grupu.

"Fond B92 je zajedno sa Ejvonom sa zadovoljstvom predložio ustanovljavanje Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke i srećni smo što je Ministarstvo zdravlja na čelu sa Slavicom Đukić Dejanović stalo iza ove inicijative", izjavio je ranije Veran Matić, direktor Fonda B92. "Naša posebna pažnja usmerena je na žene koje su zdrave, da im prenesemo svest o značaju preventivnih pregleda koje je danas u Srbiji lakše uraditi nego ikada, tako da nema više izgovora. Fond B92 je kupovinom prvog mobilnog mamografa u Srbiji dao svoj doprinos kvalitetnoj, ranoj dijagnostici raka dojke, a sa realizacijom ovakvih aktivnosti nastavićemo i dalje", rekao je Matić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: