Petak, 29.05.2009.

11:30

Dačić: Beli šengen do kraja godine

Ivica Dačić izjavio da je Srbija ispunila sve kriterijume navedene u mapi puta za proces vizne liberalizacije sa EU.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić očekuje da će odluka o stavljanju Srbije na belu šengensku listu biti doneta do kraja ove, a sprovedena tokom sledeće godine."Dileme o tačnom datumu dolaska na belu šengen listu smatram manje važnim od napretka postignutog u tom procesu", rekao je Dačić na Međunarodnoj konferenciji "Vizija evropske Srbije".

Predstavljajući dosadašnji rad na ispunjavanju kriterijuma iz mape puta za viznu liberalizaciju, Dačić očekuje da će napredak koji je Vlada Srbije postigla na tom polju postati očigledan i u svakodnevnom životu građana.

On je podsetio da je Srbija prva u regionu primenila mehanizam koordiniranog rada ministarstava u procesu vizne liberalizacije i da je u tom procesu počela da preuzima ulogu regionalnog lidera u borbi protiv organizovanog kriminala.

"Nismo u procesu evropskih integracija zbog Evrope nego zbog nas i zbog naših državnih i nacionalnih interesa...Nadam se da će doći vreme kada od toga kako će biti formirana vlast u Srbiji, odnosno od kojih stranaka i koalicija, neće zavisiti suštinsko opredeljenje Srbije za evropske integracije", rekao je Dačić.

On je pohvalio ulogu nevladinih organizacija u procesu evropskih integracija, ističući da su one znatno doprinele stvaranju svojevrsnog pritiska na Vladu Srbije kako bi pitanje približavanja EU neprestano bilo u vrhu političke agende vlasti.

Konferenciju "Vizija evopske Srbije", uz podršku Ambasade SAD u Beogradu, organizovao je Evropski pokret, a pored predstavnika Vlade Srbije i nevladinog sektora, u radu učestvuju predstavnici država članica EU i evropskih institucija.

Cvetković: Vlada ima evropsku viziju Srbije

Konferencija ''Vizija evropske Srbije'' (FoNet)
Srbija ima evropsku viziju jer je punopravno članstvo u Evropskoj uniji u najdubljem interesu svih njenih građana.

Međunarodna konferencija o viziji evropske Srbije održava se u trenutku kada, po oceni Evropskog pokreta u Srbiji, opada podrška integracijama.

Ipak, premijer Mirko Cvetković ponovio je da Vlada ima viziju evropske Srbije kao demokratske, ekonomski prosperitetne zemlje i da njegov kabinet ima definisane prioritete.

“To je što skorije aktiviranje Prelaznog trgovinskog sporazuma, stupanje na snagu SSP-a i status kandidata za punopravno članstvo u EU. Očekujemo i što skorije stavljanje Srbije na belu šengen listu, odnosno liberalizaciju viznog režima”, rekao je premijer Cvetković. U viziji evropske Srbije šefa delegacije Evropske komisije u Beogradu Žozepa Ljoverasa ima mesta i za napredak, posebno u oblastima u kojima Srbija zaostaje za Evropom.

“Želeli bismo da vidimo zemlju koja kontroliše svoju javnu potrošnju u skladu sa evropskim standardima i da se novac od poreskih obveznika koristi na transparentan način u ova krizna vremena”, poručio je Ljoveras.

“Želeli bismo takođe da vidimo zemlju u kojoj bi povećana konkurencija na tržištu poboljšala kupovnu moć građana Srbije i zato je važno usvojiti novi zakon o konkurenciji”, naveo je on.

Poruku Srbiji da nije sama na svetu poslao je odlazeći američki ambasador Kameron Manter, koji je dodao da nikada nije bio optimističniji u pogledu budućnosti Srbije.

“Američka politika prema Srbiji je Srbija na Balkanu, a Balkan u Evropi. Ali jedva čekam da dođe vreme kada će naša politika biti zajednička sa srpskim prijateljima, a Srbija će kao naš jak evropski partner raditi na izgradnji politike o globalnim pitanjima koja su veća i od Srbije i od Evrope”, rekao je Manter.

Sagovornici su se saglasili da proces evropskih integracija nije proces pregovora već unutrašnjih reformi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: