• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inflacija "samo" 12,4 odsto

Potrošačke cene proizvoda i usluga su u februaru, u proseku povećane za 0,5 odsto, u odnosu na januar, saopštio je danas Republički zavod za statistiku. Referentna kamatna stopa ostaje ista.

Potrošačke cene u februaru su u odnosu na isti mesec 2012. godine, veće za 12,4, a u odnosu na decembar za 1,1 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga, u februaru je u odnosu na prethodni mesec, najveći rast cena zabeležen u grupama alkoholna pića i duvan 3,8 odsto, komunikacije jedan, stan, voda, električna energija, gas i druga goriva 0,8, rekreacija i kultura 0,6, restorani i hoteli 0,3 i hrana i bezalkoholna pića 0,2 odsto.

Pad cena zabeležen je u grupama odeća i obuća za 0,5, transport 0,2 i nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana za 0,1 odsto. Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou od 11,75 odsto.

Kako se navodi u saopštenju NBS, procenjeno je da postojeći stepen restriktivnosti monetarne politike obezbeđuje da se, u neizmenjenim okolnostima, inflacija vrati u ciljani okvir od 2,5 do 5,5 odsto do kraja godine.

To potvrđuju i niske mesečne stope inflacije, ostvarene u poslednja četiri meseca kao rezultat preduzetih mera monetarne politike, iako je međugodišnja stopa inflacije iznad cilja.

Padu međugodišnje inflacije, po oceni Izvršnog odbora, doprineće i dosledno sprovođenje programa fiskalne konsolidacije, postizanje dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o aranžmanu iz predostrožnosti, očekivana stabilizacija cena poljoprivrednih proizvoda i realizacija najavljenih korekcija regulisanih cena.

"Do sada preduzete mere monetarne politike uvažavaju jačinu i karakter inflatornih pritisaka i pokazuju čvrstu opredeljenost da se inflacija vrati u ciljani okvir", ističe se u saopštenju.

Uz mere Narodne banke, smanjenju inflacije doprineće i niska agregatna tražnja, postignuta stabilnost deviznog tržišta, iscrpljivanje efekata jednokratnih šokova poput poskupljenja hrane iz ranijeg perioda, kao i smanjeni pritisci na cene iz ekesternog okruženja, ocenio je Izvršni odbor.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 11. aprila 2013. godine.


(MONDO/Agencije Foto Ilustracija Guliver Getty Thinkstock)

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vicko ML

Ha ha ha ha... Kao da je narod malouman i ne zna koliko je sta poskupelo. Statistika je varljiva nauka.

Dimitrije

Ko da će i to da smeta ovima gore. Mala im primanja, baš će to da ih pogodi.

special image