Tekst objavljen: 11.03.2013 13:10        


U vreme masovne nezaposlenosti mladih u BiH, privremeni poslovi u inostranstvu postaju sve traženiji. Priliku da se zaposle na nekoliko meseci pronalaze na luksuznim brodovima i avio kompanijama, ali i u Avganistanu.

Mladi Bosanci beže od krize, bolji im i Avganistan

Nije novost da mladi sve češće odlaze iz Bosne i Hercegovine trbuhom za kruhom. Nizak standard, male plate, a najčešće nezaposlenost, doveli su do toga da veliki broj mladih ljudi želi da napustiti zemlju.

Međutim, ni to nije jednostavno. Radna dozvola u inostranstvu teško se dobija, pa priliku da nešto zarade, a pritom i proputuju, mnogi vide na luksuznim kruzerima, stranim avio kompanijama ili čak u Avganistanu. Ova ratom pogođena zemlja privukla je mnoge zbog mogućnosti dobre zarade u američkim bazama.

Omladinska informativna agencija BiH nedavno je sprovela istraživanje među mladima iz BiH, u kojem je čak 81 odsto ispitanih izjavilo da bi iz zemlje otišli već sutra, ukoliko im se ukaže povoljna prilika.

Pre nekoliko meseci izveštaj Svetskog ekonomskog foruma pokazao je da je BiH po “odlivu mozgova”, odnosno procentu odlaska studenata i visokoobrazovanih kadrova u inostranstvo, peta najgora zemlja na svetu.

Prema toj analizi, BiH je na 140. mestu od 144 rangirane zemlje sveta, a iza nje se nalaze samo Srbija, Burundi, Haiti i Alžir.

Prošle godine izmerena je do sada najveća nezaposlenost u BIH. Na evidenciji Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine u 2012. bilo je preko pola miliona ljudi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
migracija nezaposlenost nezaposleni ekonomska kriza mladi bosna i hercegovina BiH

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana