Pjongjang preti ratom

Severna Koreja zapretila ratom Južnoj Koreji ako se priključi SAD u presretanju brodova koji nose oružje za masovno uništenje. Pjonjang noćas lansirao još jednu raketu kratkog dometa. Ukoliko ne promeni "kurs" koji je izabrala, Severna Koreja će snositi posledice za nuklearnu probu, saopštio američki Stejt department.

Ukoliko se Seul priključi američkoj inicijativi za presretanje brodova za koje se sumnja da prevoze opremu za proizvodnju oružja za masovno uništavanje, Severna Koreja će zapretiti ratom Južnoj Koreji.

Pretnja je usledila pošto su južnokorejski mediji izvestili da je Pjongjang, već suočen s međunarodnim sankcijama zbog nuklearne probe koju je izveo početkom sedmice, ponovo pustio u pogon postrojenje za preradu plutonijuma.

"Svaka neprijateljska akcija protiv naših brodova, uključujući pretraživanje i zaplenu, biće smatrana neoprostivim ugrožavanjem našeg suvereniteta i smesta ćemo na to odgovoriti vojnom silom", rekao je portparol vojske, a prenela zvanična severnokorejska agencija KCNA.

Severna Koreja lansirala je noćas, uprkos upozorenjima međunarodne zajednice, testirala još jednu raketu kratkog dometa sa svoje istočne obale, javila je južnokorejska novinska agencija Jonhap.

Pjongjang je juče testirao dve nove rakete kratkog dometa, nakon što je u ponedeljak izvedena druga podzemna nuklearna proba i testirane rakete.

Portparol severnokorejske vojske izjavio je da ta zemlja nije više dužna da poštuje sporazum o primirju, potpisan po okončanju Korejskog rata 1950-1953, jer je Vašington prekršio svoje obaveze kao potpisnik tog sporazuma kada je naveo Seul da pristupi Inicijativi za bezbednost proliferacije, preneo je Rojters.

Južna Koreja je juče saopštila da je odlučila da se priključi inicijativi, koju je pokrenula administracija bivšeg američkog predsednika Džordža Buša.

Pjongjang je prethodno upozorio Seul da će takav potez smatrati objavom rata.

Kako je preneo Rojters, severnokorejska nuklearna proba izazvala je strahovanja da bi Pjongjang mogao da proda oružje drugim zemljama ili organizacijama.

Južnokorejski mediji su jutros objavili, pozivajući se na neimenovani izvor iz vlade, da su američki sateliti za nadzor ustanovili da je nuklearno postrojenje Jongbjon ponovo pušteno u rad.

Pogon Jongbjon, sagrađen u doba SSSR, demontiran je prošle godine u skladu s multilateralnim dogovorom o razoružanju u zamenu za pomoć.

Osude Saveta bezbednosti

Savet bezbednosti UN osudio je nuklearne probe u Severnoj Koreji i odlučio da pripremi novu rezoluciju u vezi s nuklearnim aktivnostima Pjongjanga, a generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun poručio da Severna Koreja mora da se vrati pregovorima o spornom nuklearnom programu.

Ukoliko ne promeni "kurs" koji je izabrala, Severna Koreja će snositi posledice za nuklearnu probu, saopštio je američki Stejt department, poručivši da "vrata ostaju otvorena" za razgovore o okončanju nuklearnog programa te zemlje.

Portparol Stejt departmenta Ijan Keli rekao je sinoć novinarima da američka državna sekretarka Hilari Klinton radi na tome da međunarodna zajednica prenese snažnu poruku Severnoj Koreji da će, ukoliko ne promeni kurs, "platiti" za put na kome se sad nalazi.

Keli je naveo da Vašington ostaje otvoren za nastavak takozvanih pregovora šest nacija (SAD, Rusije, Japana, Kine i dve Koreje) tokom kojih je Pjongjang 2005. pristao da odustane od svih svojih nuklearnih programa.

"Vrata ostaju otvorena", rekao je američki zvaničnik, komentarišući mogućnost da se Severna Koreja vrati za pregovarački sto, preneo je Rojters.

Kako prenosi Itar- tas, Klintonova je razgovarala sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim i istakla neophodnost "brzog i jedinstvenog odgovora na provokativne akcije" Severne Koreje.

Američka državna sekretarka je prethodno o potezima te zemlje razgovarala i sa šefovima diplomatija Kine, Japana, Južne Koreje i Australije.

Direktan i ozbiljan odgovor Severnoj Koreji 

Postupci severnokorejskih vlasti naišli su na jednoglasnu osudu Saveta bezbednosti UN koji je saopštio da nuklearna proba predstavlja "jasno kršenje" rezolucije usvojene 2006. godine nakon što je Pjongjang izveo svoju prvu nuklearnu probu.

U Njujorku, pet stalnih članica Saveta bezbednosti, Japan i Južna Koreja dogovorili su se da na severnokorejsku nuklearnu probu odgovore "direktno i ozbiljno" rezolucijom čiji nacrt pripremaju Japan i SAD.

"Imamo isti cilj, a to je da jasno i nedvosmisleno pokažemo da akcije Severne Koreje nisu u skladu sa interesima regionalnog mira i stabilnosti", izjavila je novinarima američka ambasadorka pri UN, Suzan Rajs, posle sastanka sa svojim kolegama iz Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije, Japana i Južne Koreje.

Očekuje se da bi Savet bezbednosti do kraja sedmice mogao da usvoji novu rezoluciju, kojom bi Pjongjangu trebalo da budu pojačane sankcije.

Američko Ministarstvo finansija takođe razmatra uvođenje dodatnih sankcija Severnoj Koreji, izjavio je jedan neimenovani funkcioner.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво