Provere ispravnosti proizvoda samo na - papiru!

S. B.

10. 02. 2013. u 09:38

Pokret potrošača tražiće nastavak programa uporedne kontrole namirnica. Program ugrozio nedostatak novca

U SRBIJI dve i po godine nije urađeno uporedno istraživanje ispravnosti i kvaliteta proizvoda koje je praktikovao Pokret potrošača Beograda. Pronalaženje kancerogene supstance aflatoksin u „Dukatovom“ i „Vindijinom“ mleku i histamina u „Rial“ tunjevini na hrvatskom tržištu, nametnulo je pitanje bezbednosti hrane i u našim trgovinama. Pokret potrošača Beograda zato će već u ponedeljak uputiti inicijativu ministarstvima poljoprivrede i zdravlja da se omogući nastavak programa uporednog ispitivanja i ocenjivanja kvaliteta namirnica.

Sporne namirnice nisu registrovane na našem tržištu, ali Pokret potrošača poručuje da kupci treba da budu na oprezu.

- Postoji problem nedovoljne kontrole proizvoda iz uvoza, ali i domaćih proizvođača što povećava rizik da se kupe nebezbedne namirnice - smatra Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača Beograda.

- Državni organi treba da imaju sistem kontrole koji obezbeđuje indikatore i predupređuje probleme na tržištu. Program uporedne kontrole je grubo presečen pre dve i po godine. Mi smo tada otkrili ozbiljne propuste kod jednog broja proizvoda od mesa i mleka. Privredna komora Beograda, ministarstva poljoprivrede i trgovine, tada su se stavili na stranu loših proizvođača. Pod izgovorom da nema novca, projekat, koji su sufinansirale ove institucije, je prekinut.

U međuvremnu kompanija „Somboled“, koja je u vlasništvu „Dukata“, poručuje da u svojim pogonima proizvodi sveže mleko koristeći isključivo sirovo mleko sa domaćih farmi na teritoriji Srbije.

- Kompanija sporne proizvode, trajno mleko sa 2,8 odsto mlečne masti od pola litra i „lagano jutro“ sa 2,8 odsto mlečne masti od litar, ne uvozi iz Hrvatske i oni nisu prisutni na srpskom tržištu - ističu u „Somboledu“. - Proizvode redovno kontrolišu kompanije i nadležni organi po nacionalnom programu za praćenje rezidua u namirnicama životinjskog porekla, pa ne postoji nikakva opasnost za domaće potrošače.

KRIVAC JE KUKURUZ

NAKON što je zbog prisustva kancerogenog aflatoksina zatražilo povlačenje trajnog mleka dva proizvođača - „Dukata“ i „Vindije“, hrvatsko ministarstvo poljoprivrede poručilo je da nema razloga za paniku, jer bi trebalo konzumirati velike količine mleka da bi te štetne materije imale bilo kakvog efekta na ljudski organizam.

U izjavi za medije pomoćnica ministra poljoprivrede Mirjana Mataušić-Pišl odbacila je nagađanja da je reč o uvoznom mleku.

- Glavni uzrok pojave aflatoksina je stočna hrana, najčešće kukuruz, a u ovom slučaju, prema svemu sudeći, reč je o domaćem kukuruzu - rekla je Marijana Mataušić-Pišl.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Pipilentije

10.02.2013. 13:12

@taxista - Хрвати су га склонили у Србију. Могли су да га проспу у Саву али би било опасно за рибе и ракове. То се зове "еколошка свест".

Pipilentije

10.02.2013. 13:06

Хрватско министарство је потпуно у праву. Па, у питању је само млеко а не кутије Јафа кекса (не дај Боже српског). Охрабрује чињеница да је то млеко канцерогено само за Хрвате, Црногорце и Босанце али не и Србе.

Dzordz

10.02.2013. 13:19

Pod hitno zabraniti uvoz prehrambenih proizvoda hrvatskih proizvodjaca na 10 godina. Da se stari prevaranti i manipulanti nauce pameti bar po ovom pitanju.

Concerned

10.02.2013. 20:18

S obzirom da ce ove godine kukuruz ici u stocnu hranu umesto u izvoz bas zbog zagadjenja Aflatoksinom, mozemo da ocekujemo istu ako ne i goru situaciju i kod nas.

Davno pocelo

11.02.2013. 12:27

Kad je davno pocelo neprijatno da mirise na jednom mestu pa se taj miris uvukao u sve pore drustva, ajaoj si ga tom drustvu dok doceka da svo zlo ispari.