• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moskva: Kredit za železnicu, ne i za budžet

Mlađan Dinkić i Anton Siluanov potpisali su danas u Moskvi ugovor o državnom izvoznom kreditu od 800 miliona dolara za potrebe "Železnica Srbije". O kreditu za budžet mora još da se priča.

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić potpisao je danas u Moskvi sa ruskim ministrom finansija Antonom Siluanovom ugovor o državnom izvoznom kreditu od 800 miliona dolara za potrebe "Železnica Srbije".

Dinkić je rekao da će kredit, najveći koji su "Železnice Srbije" dosad dobile, biti iskorišćen za modernizaciju železničkog koridora 10, kao i za modernizaciju i rekonstrukciju pruge Beograd - Bar.

"Prvi od projekata koji će se finansirati od ovog kredita je pruga Beograd-Pančevo. Planirano je da radovi počnu u proleće ove godine", kazao je Dinkić novinarima posle ceremonije potpisivanja sporazuma.

On je dodao da će u modernizaciji "Železnice Srbije" učestvovati kako srpske, tako i ruske kompanije i ocenio uslove kredita kao izuzetno povoljne, prenela je RIA Novosti.

Ruski ministar Siluanov rekao je da je pitanje kredita razrađivano nekoliko godina.

"Potpisali smo sporazum o davanju kredita za razvoj infrastrukture Srbije, pre svega za razvoj železnica, u visini od 800 miliona dolara", naveo je Siluanov.

"Rok otplate kredita je do 2031. godine. Imamo četiri godine grejs perioda nakon povlačenja svake tranše i plus deset godina otplate, a kamatna stopa je svakako niža od tržišne", rekao je Dinkić.

Ugovor o odobravanju državnog izvoznog kredita za finansiranje železničke infrastrukture u Srbiji predviđa da se sredstva iskoriste za izgradnju i elektrifikaciju 16 kilometara drugog koloseka železničke pruge Beograd-Pančevo, izgradnju jednokolosečne elektrificirane pruge Valjevo-Loznica, dužine 68 kilometara.

Sredstva su namenjena i za rehabilitaciju šest deonica železničke pruge duž Koridora 10 u dužini od 111 kilometara, modernizaciju pruge Beograd-Bar i nabavku vozova sa dizel motorom ruske proizvodnje.

I dok je ovaj kredit za železnicu izvestam, o kreditu za popunjavanje budžeta moraće još da se razgovara.

Ruski ministar finansija Anton Siluanov je posle razgovora sa Dinkićem izjavio da su za donošenje odluke o eventualom kreditu Srbiji od milijardu dolara za podršku srpskom budžetu neophodni dodatni pregovori.

"Razmotrili smo eventualne uslove. Da bi se donela odluka, potrebni su dodatni pregovori", rekao je Siluanov novinarima posle potpisivanja Sporazuma o kreditu za Železnice Srbije.

Dinkić je kazao da su pregovori o tom kreditu započeti, da će ih narednih nedelja stručni timovi nastaviti.

"Nadam se da će pregovori biti uspešno i da će odluka uskoro biti doneta", rekao je Dinkić.

Vlada Rusije je krajem novembra prošle godine odlučila da Srbiji odobri petogodišnju kreditnu liniju za infrastrukturne projekte vrednu 800 miliona dolara uz godišnju kamatu od 4,1 odsto.

Srbija je od Rusije još 2008. tražila milijardu dolara kredita, a sporazum o dodeli potpisan je u aprilu 2010. Prva tranša od 200 miliona dolara puštena je te 2010. i bila je namenjena popunjavanju budžetskog deficita Srbije.

Preostalih 800 miliona dolara Rusija je bila spremna da pusti samo za infrastrukturne projekte, uz uslov da Srbija dostavi dokaze za tehničko-ekonomsku opravdanost, ali je Srbija odugovlačila sa pripremom projektne dokumentacije.

U razgovorima predsednika dveju zemalja koji su na najvišem nivou vođeni 11. septembra 2012. u Sočiju, kao i na sastanku kopredsednika Komiteta u proširenom sastavu, u Moskvi 4. septembra 2012, razmatrana je mogućnost da Ruska Federacija odobri kredit za finansijsku podršku budžetu Srbije u 2012. i 2013. godini, u ukupnom iznosu od milijardu dolara.

(agencije/MONDO/Foto: Zoran Žestić, Tanjug)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

xy

Ja da sam na mestu Rusa nikada ovima iz naše vlasti ne bih dao pare.

kv

Ovi nasi iz Vlade,bi malo da se ponasaju kao Tito.Malo da zavlace Ruse,malo Kineze,malo Arape...ali su brzo provaljeni.Ostalo im samo da prodaju po Srbiji,sta jos nisu prodali.A drugo su pricali i obecavali.

special image