Vesti

0

Bivše YU republike još nemaju granice

Autor: IJ

Izvor: Večernje novosti/Novi magazin

Bivše YU republike još nemaju granice

Srbija ni danas nema međunarodnim ugovorom defininisane granice sa Hrvatskom, Crnom Gorom i BiH. Zagreb i Ljubljana se spore oko Piranskog zaliva, pišu Večernje novosti.

Beograd sa Hrvatskom i BiH vodi pregovore o granicama, a sa Crnom Gorom i Makedonijom razgovori nisu ni počinjali zbog priznavanja nezavisnosti Kosova.

Povodom određivanja granice na Dunavu sa Hrvatskom, kako je rečeno u Ministarstvu spoljnih poslova, Međudržavna diplomatska komisija poslednji put se sastala u Beogradu septembra prošle godine, a od tada hrvatska strana, koja kao domaćin treba da zakaže naredni sastanak, nije inicirala rad Komisije.

Srbija ovde polazi od odluke iz 1945, po kojoj je granica Vojvodine (SR Srbije) prema Hrvatskoj određena Dunavom od mađarske granice do Iloka. Od 1945. do 1991. godine ta granica nije izmenjena nijednim drugim zakonom. Hrvatskoj ovo ne odgovara jer je, zbog promene toka Dunava, oko 10.000 hektara zemljišta koje katastarski pripada Hrvatskoj ostalo na srpskoj strani.

I Srbija na hrvatskoj obali ima svoje zemljište, ali je ono manje - oko 3.000 hektara. Ukoliko međudržavna komisija ne dođe do rešenja, kao opcije preostaju: arbitraža ili odlazak pred Međunarodni sud pravde.

U slučaju arbitraže strane mogu da se dogovore oko jednog arbitra ili da, kao u slučaju Hrvatske i Slovenije oko Piranskog zaliva, svaka strana izabere po jednog, a da treći arbitar bude nezavisni - kaže Vladimir Đerić, koji je bio advokat u postupcima pred međunarodnim sudovima i dodaje da takvi postupci znaju da traju godinama.

- Drugi put je odlazak pred Međunarodni sud pravde, i to se radi uz dogovor država.

U slučaju razgraničenja BiH i Srbije sporni su delovi oko hidrocentrala Zvornik i Bajina Bašta, deo pruge Beograd - Bar koja oko 12 kilometara prelazi preko teritorije BiH, lokacije oko brana, a Srbija insistira da granica ne preseca vitalne objekte i infrastrukturu, odnosno da oni u celini ostanu na teritoriji države čijim su sredstvima izgrađeni. Nastavak rada međudržavne komisije očekuje se uskoro.

Što se tiče Hrvatske, ona bez graničnog dogovora sa Bosnom, teško da će moći da izgradi Pelješki most koji bi rešio problem podeljenosti hrvatske teritorije na dva dela. Po nekim viđenjima u BiH, Pelješki most Bosni ugrožava suverenitet na moru, zbog čega se, čak, pominju i tužbe međunarodnim sudovima.

Sporna su i dva mala ostrva uz poluostrvo Klek - Veliki i Mali Školj koja su po ugovoru iz 1999. između Zagreba i Sarajeva pripala BiH, ali ovaj sporazum hrvatski Sabor nije ratifikovao. Dve države imaju otvoreno pitanje i na kopnu kod Kostajnice, gde ima primera da je ljudima kuća u jednoj državi, a bašta u drugoj. Tu su, međutim, vlasti Republike Srpske jasno poručile da na njihovu saglasnost može da se računa samo ako granična crta prođe sredinom reke Une.

Hrvatska je sa Crnom Gorom 2002. uspostavila privremeni režim na spornoj granici kod Prevlake i u nekoliko navrata se pominjala mogućnost da Međunarodni sud pravde ili Međunarodni sud za pravo mora, arbitriraju oko trajnog rešenja.

"Krpljenje" granica bivših republika, neće nužno pogurati ni ulazak Hrvatske u EU jula sledeće godine, jer je Brisel na neki način Hrvatskoj već progledao kroz prste.

- U načelu, EU ne prihvata države sa nerešenim pitanjima granica, ali je sa Hrvatskom sporazum o pristupanju potpisan iako je ona imala otvorena pitanja sa Slovenijom, Srbijom, BiH i Crnom Gorom - kaže Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka. - Slovenija je insistirala da se problem reši pre ulaska Hrvatske u EU, ali je Hilari Klinton naložila da se ovo pitanje prepusti arbitraži.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR