Centralizovati nabavku lekova

Ministar finansija i ekonomije Mlađan Dinkić kaže da će država uvesti centralne javne nabavke za lekove koje će sprovoditi Republički fond zdravstva.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 25.10.2012.

18:24

Default images

"Eliminisaćemo i cenovne i strukturne neusklađenosti na relaciji apoteke - Fond zdravstva, jer sada Fond zdravstva gubi na račun fiktivnog profita apoteka", kazao je on na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade Srbije.

Dinkić je najavio da bi do kraja godine, kada se očekuje da Ministarstvo zdravlja donese mere za sprečavanje nagomilanih dugova, trebalo da se predloži i zakon kojim će se ti postojeći dugovi pretvoriti u javni dug Republike, ali ne u punom iznosu.

On je objasnio da bi to trebalo da se uradi nakon pregovora sa proizvodjačima lekova, kada se utvrdi ukupno dugovanje za lekove, a onda bi država, kako je dodao, bila spremna da plati ostatak na period od pet godina.

Dinkić je naveo da neto dugovanja proizvodjačima lekova ukupno dostižu 25 milijardi dinara, od čega Fond zdravstva duguje 15 milijardi dinara, a bolnice 10 milijardi dinara.

"Duguju gotovo sve bolnice u Srbiji", kazao je on i dodao da će zbog dosadašnjih neizmirenih obaveza zabraniti bolnicama da direktno nabavljaju sanitetski materijal i lekove.

Prema njegovim rečima, tražiće da ta dugovanja bolnica budu umanjena za 40 do 50 odsto, jer je prilikom nabavke lekova bilo raznih nepravilnosti i nepotrebnih provizija.

Rešavanje pitanja dugovanja države prema privredi biće na sličan način sprovedeno i u oblasti putogradnje, jer resorno ministarstvo i Putevi Srbije takodje imaju velike dugove, kazao je Dinkić i dodao da dug od dve milijarde dinara ima i pravosudje Srbije, kao i lokalne samouprave za kapitalne investicije koje su naručile.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: