Dačić vernicima čestitao Kurban-bajram

- Upućujem vam iskrene česitke i najlepše želje da Kurban-bajram provedete u miru, dobrom zdravlju i da radost praznika podelite sa najbližima - navodi se u čestitki premijera povodom jednog od najvećih muslimanskih praznika koji balkanski vernici slave od sutra

  • 0

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić čestitao je vernicima islamske veroispovesti Kurban-bajram.

- Upućujem vam iskrene česitke i najlepše želje da Kurban-bajram provedete u miru, dobrom zdravlju i da radost praznika podelite sa najbližima - navodi se u čestitki premijera Dačića.

Muslimani u većini zemalja Balkana, Evrope i sveta će prvi dan, jednog od dva najveća muslimanska praznika, Kurban-bajram, proslaviti sutra, dok se u Turskoj Makedoniji i Albaniji prvi dan tog praznika proslavlja danas. Do razlike u datumima došlo je zbog neusaglašenosti tumačenja početka Kurban-bajrama između Turske i Saudijske Arabije.

Muslimani u Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Sloveniji i Hrvatskoj proslaviće prvi dan praznika sutra, 26. oktobra, prema saudijskom tumačenju, dok su se Makedonija i Albanija "priklonile" turskoj računici zasnovanoj na naučnim principima.

Za Saudijce Kurban-bajram je utvrđen astronomskom procenom i danom kada hadžije borave na brdu Arafat.

Kurban-bajram ili praznik žrtve svake godine pada u različito vreme, jer je islamska lunarna godina za oko 11 dana kraća od one iz gregorijanskog kalendara.

Reč je o tome da Arapi zagovaraju tradicionalnu metodu utvrđivanja izlaska mladog Meseca golim okom, dok Turska pojaviljivanje "mlađaka" utvrđuje naučnom metodom. Poznavaoci islama, međutim, tvrde da nema nesporazuma u računici već da je reč o čisto političkoj priči i podeli na radikalne islamiste, Arape i one umerenije, Turke.

Istorijska težnja triju velikih naroda - Arapa, Persijanaca i Turaka - jeste da preuzmu vođstvo islama, pa tako Arapi smatraju da to pravo treba da pripadne njima, jer se hadžiluk, inače, obavlja u Saudisjkoj Arabiji, odnosno Meki i Medini.

Muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić ranije je ocenio da su muslimani u celom svetu, posebo u Srbiji i državama nekadašnje Jugoslavije, ovih dana svedoci "nove politizacije islama i islamskih vrednosti na globalnom, regionalnom i lokalnom planu". 

Prema muftijim rečima, Kurban-bajram znači približavanje svevišnjem, a hadž, kaže, "životno putovanje" u svakom smislu.

- Kurban-bajram ili Bajram hadža jesu bajramski dani koji su vezani za jedinstveno vreme i jedinstveno mesto, srce svih vremena i srce svih mesta, za mesece odabrene i mesto ka kome se okrećemo u molitvenim vezama svojim - rekao je muftija.

On je istakao i da se muslimani sveta ne okreću ka Sarajevu, Beogradu, Prištini, Ankari, Istanbulu, Njujorku.

- Meka jeste mesto ka kome srca i lica okrećemo, onamo se spremamo za Hadž i pokrećemo! Svuda na Zemlji vreme Kurban-bajram je onda kada je u Meki - poručio je Jusufspahić.

Poglavar bošnjačkih muslimana Mustafa Cerić je uputio otvoreno pismo vrhovnom muftiji Saudijske Arabije šeiku Abdulazizu Al Al-Šejhu i vrhovnom muftiji Turske šeiku Mehmedu Gormezu u kom je poručio da neslaganje o datumu početka Kurban-bajrama vređa muslimane.

- Razilaženje oko dana Arefata i Kurban-bajrama nanosi veliki duševni bol muslimanima širom sveta - naveo je Cerić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA