Capital.ba

Kreće program “Prva šansa” za pripravnike

21.04.2009. / 18:43

mladjan-dinkicBEOGRAD,  Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Srbije od danas kreće sa programom “Prva šansa” koji predviđa da se u uslovima ekonomske krize omogući zapošljavanje 10 000 pripravnika u privatnom sektoru, najavio je resorni ministar Mlađan Dinkić.

Ovaj program omogućiće mladima da odrade pripravnički staž od godinu dana, dok će država u potpunosti finansirati njihove zarade.

“Mesečna neto plata pripravnika sa visokim obrazovanjem iznosiće 20.000 dinara (oko 210 evra), za pripravnika sa višim ili visokim trogodišnjim obrazovanjem 18.000 dinara (oko 190 evra), a za pripravnika sa srednjim obrazovanjem 16.000 dinara (oko 170 evra)”, rekao je Dinkić na konferenciji za novinare Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

On je pojasnio da će država finansirati i plaćanje doprinosa, dok će poslodavci plaćati samo poreze na platu.

“Na primeru zaposlenog sa visokom stručnom spremom neto plata će iznositi 20.000 (oko 210 evra), bruto zarada 32.439 dinara (oko 345 evra). Država će plaćati 29.850 dinara (oko 218 evra), a poslodavac porez od 2.589 dinara (oko 28 evra)”, rekao je Dinkić i dodao da poslodavac poslije isteka pripravničkog staža neće biti u obavezi da zadrži pripravnika.

Prema njegovim riječima, u program za čiju je realizaciju izdvojeno 1,3 milijarde dinara (13,8 miliona evra) iz budžeta moći će da učestvuju mladi do 30 godina, evidentirani kao nezaposleni u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, koji su završili srednju, višu školu i fakultet, a nemaju radno iskustvo.

Dinkić je naveo da rok za prijavu poslodavaca koji su zainteresovani da zaposle pripravnike počinje danas i trajaće u naredna tri mjeseca.

On je najavio da, kroz aktivne mjere zapošljavanja koje planira Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Nacioanlnom službom za zapošljavanje, treba da bude zaposleno oko 30 000 ljudi.

Dinkić je naveo da je za aktivne mjere zapošljavanja rebalansom budžeta obezbijeđeno 3,5 milijardi dinara (oko 37,2 miliona evra), što je za 500 miliona dinara (oko 5,3 miliona evra) više nego što je bilo predviđeno budžetom za 2009. godinu.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja najavio je da bi u okviru borbe protiv krize, u maju trebalo da počnu da se odobravaju i subvencionisani dinarski krediti.

On je naveo da su banke do sada primile zahtjeve za 590 miliona evra subvencionisanih kredita za preduzeća, od čega je do danas odobreno 220 miliona evra, dok je kredite iskoristilo ukupno 2 559 preduzeća.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!