Počeo konkurs za prijem pripravnika

Danas je počelo prijavljivanje poslodavaca koji žele da zaposle pripravnike na period od godinu dana, najavio je ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Izvor: B92

Utorak, 21.04.2009.

18:07

Default images

U tom periodu država će plaćati celu zaradu pripravnika i sve doprinose. Poslodavac plaća samo porez na zaradu. Pored programa zapošljavanja, Dinkić je najavio i subvencionisanu kupovinu traktora i dinarske kredite za likvidnost.

Zahvaljujući progamu države 10.000 mladih koji do sada nikada nisu radili dobiće mogućnost da zasnuju prvi radni odnos.

Za one koji su završili fakultet obezbeđena je plata od 20.000 dinara. Uslov je da su mlađi od 30 godina, da su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje kao i da nemaju iskustva u struci.

“Želeli smo da u ovoj teškoj godini omogućimo ljudima koji su završili školu da dođu do nekog posla i primaju platu. Ubeđen sam da, ukoliko se oni koji dobiju šansu pokažu kod poslodavca, da će ih on i zadržati”, kaže Dinkić.

“Mi ćemo imati i program javnih radova u ovoj godini, sa daleko većim iznosom nego u prethodnoj. Očekujemo da 10.000 ljudi dobije posao u javnim radovima širom Srbije. Taj program je namenjen pre svega osobama koje nemaju posao, nalaze se na birou i ne mogu da nađu posao, spadaju u socijalno ugrožene kategorije”, kaže Dinkić.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Vladimir Ilić kaže da će u ovaj program biti uključeni nezaposleni svih stručnih kvalifikacija, od trećeg do sedmog stepena.

“Potencijalni broj kandidata su svi na evidenciji, njih je oko 100.000 ljudi. Mi ćemo svakom desetom ponuditi radno mesto”, kaže Ilić.

Osim na nezaposlene, u podsticajnom paketu vlade mislilo se i na privredu. Novi program koji će ministarstvo ekonomije ove nedelje predložiti vladi je kupovina novih traktora uz popust od 2.000 evra. Program počinje 4. maja i trajaće do kraja godine.

Kamata za ove kredite biće 4,5 odsto, a rok otplate do sedam godina. Po toj računici rata za IMT traktor 539 , bez kabine, koji košta 6.399 evra, sa rokom otplate od pet godina je 120 evra. Ako se kredit vraća sedam godina rata je 89 evra.

Takođe, planirano je i da se izvoznicima udvostruči iznos kredita. Tako će sada umesto dva, najveći iznos kredita biti četiri miliona evra.

Ministar Dinkić je najavio i razgovore sa poslovnim bankama o mogućnostima smanjivanja kamata, ali i nove, dinarske kredite za likvidnost.

Uz sve mere zapošljavanja, pomoć privredi kao i onima koji sami žele da započnu posao u ministarstvu ekonomije tvrde da će ove godine posao pronaći oko 30.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: