Rusija: Nalazište supertvrdih dijamanata nije više tajna

Tanjug

16. 09. 2012. u 16:49

Naučnici Ruske akademije nauka objavili su do sada tajnu lokaciju nalazišta supertvrdih dijamanata

MOSKVA - Naučnici Instituta geologije i mineralogije Sibirskog odeljenja Ruske akademije nauka u Novosibirsku objavili su do sada tajnu lokaciju nalazišta supertvrdih dijamanata, preneli su danas ruski mediji.

Nalazište dijamanata, duplo tvrđih od običnih, locirano je na granici Krasnojarskog kraja i Jakutije, u oblasti kratera nastalog padom meteorita pre 35 miliona godina.

Sovjetski naučnici su još sedamdesetih godina tamo pronašli prve dijamante - impaktite sa neobičnim svojstvima: bili su dvostruko tvrđi od običnih i imali su drukčiju strukturu, ali kako je u to vreme počela izgradnja fabrika za prozivodnju sintetičkih dijamanata, proučavanja su obustavljena a na podatke o nalazištu stavljena je oznaka tajnosti.

Posle skidanja oznake tajnosti geolozi su mogli da se vrate proučavanju svojstava tog minerala.

REZERVE ZA CEO SVET

Prema proračunima naučnika, rezerve te sirovine "biće dovoljne čitavom svetu na tri hiljade godina", a primena tih minerala, kako smatraju, u prerađivačkoj industriji u stanju je da izvrši tehničku revoluciju. Niz krupnih korporacija već je pokazao ozbiljno interesovanje za tu sirovinu, a o tome je bilo reči i na okrugom stolu "Za novu ekonomiju, novi materijali", održanom u okviru novosibirskog foruma "Intera 2012".

Kako kaže direktor instituta Nikolaj Pohilenko, "već prvi rezultati istraživanja dovoljni su da se može govoriti o mogućem prekoretu na celokupnom tržištu dijamanata".

Resursi supertvrdih dijamanata, koji se nalaze u stenama kratera Poligaj znatno premašuju sve ispitane svetske rezerve - reč je o trilionima karata, rekao je Pohilenko i, poređenja radi, naveo da se danas ispitane rezerve nalazišta u Jakutiji procenjuju na milijardu karata.

Zamenik direktora instituta "Jakutnipromalmaz" Genadij Nikitin rekao je za Itar-tass da poligjaski dijamanti "mogu da preokrenu sve, a šta će onda biti sa cenama na tom tržištu, nije jasno".

Prema rečima akademika Pohilenka, impaktnim dijamantima daju dodatnu vrednost neobična abrazivna svojstva i velike razmere zrna.

"To značajno širi sferu njihove industrijske primene i čini ih vrednijim za industrijsku namenu, u obradi metala, izradi efikasnih poluprovodnika i slično", objasnio je naučnik.

On je dodao da nigde u svetu dosad nisu pronađeni impaktiti sa takvim karakteristikama, što ekspertima daje mogućnost da govore o njihovom vanzemaljskom poreklu i o tome da Rusija postaje jedini vlasnik neograničenih rezervi jedinstvene sirovine, koja je tražena u sferi savremenih tehnologija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

Dragutin Karlovacki

16.09.2012. 19:13

Sad ce krenuti optuzbe tipa Putin ne postuje ljudska prava maltretira pankere , ne da lgbt da se setaju...

Dejo

16.09.2012. 19:35

Evo jednog od onih pravih razloga zasto se u Evropi forsira stvaranje nekakvog raketnog stita protiv "Irana". Zapadnjaci su kroz svu svoju istoriju ziveli skoro iskljucivood pljacke slabijih od sebe ali su se ovaj put namerili na runjav nos.

swicer

17.09.2012. 00:35

@Dejo - Dejo odlican komentar zapadnjaci zive jos uvek od otimanja nisu samo kolonijalizmom pljackali vec sve firme danasnje po nerazvijenim drzavama je pljacka.pozdrav

Mika, običan čovek

16.09.2012. 22:29

Rusija je ozbiljna država u svakom smislu i ovakvu vest može da obelodani. Ali i na Kosovu Srbija ima mnogo rudnog bogatstva,zlata,bakra,a o uglju da i ne govorimo! I šta vredi kad nam oteše Kosovo,a zašto...pa to i ptice znaju. Otimačina na demokratski način! Ali šta ćemo kad nemamo nuklearku i raketne sisteme,a bogami i Putina!

miami-beograd

17.09.2012. 00:28

@Mika, običan čovek - Miko ,moras da shvatis da nam ne bi pomogli ni raketni sistemi,a ni nuklearka.Bili bi izolovani kao Severna Koreja i najsiromasnija zemlja na svetu.Rusija je tacno deset puta slabija ekonomski od Amerike.Dalje ne moram da polemisem.

Pozdrav iz Amerike

17.09.2012. 10:20

@Mika, običan čovek - Evo ja ti tvrdim da je Amerika najsiromasnija zemlja na svetu.Ovde nema nista ako se ne uveze,osim hrane koja je apsolutno vestacka.Organska hrana koja se ovde peodaje je astronomski skupa za svakodnevnu upotrebu.Ovde jedino ima silikona i to za jos neko vreme.Nafta nulsa, ugalj nula,voda za pice nula,gvozdja nula, zlato nula,dijamanti nula,sve u svemu proizvodnja nula.genetcki modifikovane hrane i zita kolko hoces prosipa se u okean radi cene na berzi.Ovo je propala zemlja.Sto je bilo, bilo je.

ns ja

17.09.2012. 14:13

@Mika, običan čovek - Nažalost, vi ste u pravu, uz jedan detalj: imaju krcate magacine, u ovom momentu, najsavremenijeg naoružanja na svetu!!! Sa akcentom na, u ovom momentu!!! Šta mislite šta će sigurni gubitnik, bez zaliha-osim navedenih i perspektive da uradi?! Koji je njihov sledeći korak, osim mogućnosti da podviju rep i pošteno priznaju da su se zaigrali?! Mislite da slučajno potpaljuju islamski svet, oni koji znaju par godina unapred da urade režiju rata u bilo kojem kraju sveta? to zabrinjava..

Pozdrav iz Amerike

17.09.2012. 18:10

@Mika, običan čovek - Zaigranost korporacija je otisla predaleko da bi to moglo sad da se zaustavi.Vi jos ne osecate tamo al globalizacija koju su oni zamislili vec je odavno na sceni u svetu.Sledeci koraci su preuzimanje svakog moguceg resursa radi licne potrosnje.To moze da zaustavi jedino neki veliki rat iz kojeg oni gledaju da izadju ko pobednici jel se ipak nalaze preko okeana.Iako danas postoje savremeniji oblici oruzija nego sto ga oni drze po magacinima ,oni su jos uvek ne dodirljivi za svet.Samo u tom smislu

drale

18.09.2012. 14:36

@Mika, običan čovek - To je prošlost dragi miami. Još uvjek čitaš zapadnu propagandu.SAD su na ivici bankrota i samo ih ratovi održavaju, tako da su tvoji podaci zastarjeli.Rusija je na 9 mjestu u svjetskoj ekonomiji a to ne znači da je 10 x slabija.Pored toga je 4 mjesto po mogućnosti stranih ulaganja i ispred je SAD 20% (Kina je i tu prva)

Jabre

17.09.2012. 00:25

Sad već razmišljaju kako da to otmu od Rusije, da li vojno ili da ih unište ekonomsko kao SFRJ pa pokupuju za male pare a Rusi da im rade za koren nedeljno kao u JAR a da se oni bogate.

drzavnik

17.09.2012. 08:39

"Sitnica" koju ste "zaboravili" je da su to INDUSTRIJSKI dijamanti i da nemaju primjenu u draguljarstvu zbog drugojacije strukture. A industrijski/umjetni dijamanti se prave vec decenijama i jos su tvrdji. Tako da je pitanje ekonomske isplativosti iskopavanja i obrade ovih dijamanata nerjesiva. Zato ih SSSR nije ni rabio i zato se i objavljuje gdje su nalazista.

Dejo

17.09.2012. 10:38

@drzavnik - Vidim, vec proradio kompleks zavisti (kao i obicno). Ovde niko i ne govori o "draguljarstvu" vec upravo o industrijskoj primeni u narednih 3000 godina. U pitanju su ogromne sume novca. Mimo toga, u Sibiru ima zlata (po porceni) onoliko koliko je danas u opticaju u celom svetu. A ima i svega drugoga. Zato se, kako rekoh pravi raketni stit protiv "Irana". Gazdama ti je ponestalo mesta za otimacinu pa se okomili na Sibir.

drzavnik

17.09.2012. 10:55

@drzavnik - Dejo @ Zlato je kao podloga valutnih rezervi ukinuto 1975. Malo kasnite, ali nema veze.

Dejo

17.09.2012. 11:19

@drzavnik - Kakve to veze ima sa zaliihama zlata u RF? Da zlato ne valja, ne bi mu cena u poslednjih 10 godina skocila 2,5x. Pa i na ovim dijamantima c Rusija da zaradi trilione i trilione dolara bez obzira sto su industrijski, kako ti kazes.

ns ja

17.09.2012. 14:04

@drzavnik - Nemojte molim vas da tako naivno i glupavo lupetate! Zlato je dragoceni plemeniti metal, zlato je novac! Papiri (eur, usd, chf..)to su sve valute - bezvredni papiri ako nemaju realnu podlogu u privredi, rudnim bogatstvima ili crnom zlatu(1975) nafti!. Isto tako industrijski-sintetički dijamant se koristi u industriji ali je bogami industrijskim putem i napravljen! Pitanje čistoće dijamanata iz pomenutog rudnika - ukoliko je besprekorna - onda pričamo o draguljarskim primercima!!!

drale

18.09.2012. 14:27

@drzavnik - Lijepo ti je napisano da su ovi dijamanti duplo tvrđi od industrijskih koji se sada koriste.Nauči čitati pa onda komentariši i to tako providno hrvatski navijački protiv ruski.

komandant 1001

23.09.2012. 00:47

@drzavnik - DEJO....Rusi imaju najveći resurs "dijamanata" na svetu....Srbija ima najveći rudnik "Litija" na svetu.....

IT

17.09.2012. 10:09

U Rusiji je davnih godina pronadjen u toj oblasti dijamant velicine povece stene.Ta oblast je puna toga ,to se ni ne krije.Pitanje je samo ko ce toga da se dokopa.Rusi vec odavno proizvode safirskio staklo naveceg precnika i veoma veli tvrdoce za potrebe IT.Silikon vise ne moze da izdrzi radne temperature procesora pa ce se u skorijoj buducnosti oni koristiti ko podloga.

drzavnik

17.09.2012. 11:42

Dejo @ Zasto da Zapad ista otima od Rusije kada ovi sve daju/prodaju? nema potrebe za otimacinom. Jevreji su davno rekli da sve sto mozes kupiti za stampani papir zvani novac, glupo je zbog toga ratovati.

Dejo

17.09.2012. 12:43

@drzavnik - Odgovor je vrlo jednostavan, da bi ONI bili ti koji prodaju robu i uzimaju kajmak. Da je zbog toga glupo ratovati, ne bi bilo rata u Iraku ili u Libiji. Zapravo, ne bi bilo ni jednog jedinog rata! Kako rece vestica Olbrajt. nije posteno da Sibir koristi samo jedan narod )))