Utorak, 28.08.2012.

14:21

Dačić: Kacinova izjava njegov stav

Cilj Srbije je da do kraja ove ili u prvoj polovini sledeće godine dobije datum za početak pregovora s EU jer je to njen nacionalni interes, kaže Ivica Dačić.

Izvor: B92, Beta

Default images

"Izjava (izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka) Kacina o tome da Srbija neće do kraja godine dobiti datum za početak pregovora je njegov stav, baziran na tome da li će Srbija imati dovoljno vremena da sprovede zadatke koji se od nje očekuju", rekao je Dačić novinarima posle razgovora sa premijerom RS Aleksandrom Džombićem.

"Kacinov stav o datumu je zasnovan na pitanju da li će biti dovoljno vremena i da li će Srbija stići sve da uradi da bi dobila datum, ali mi ćemo se truditi i naš cilj je da do kraja godine ili najkasnije u prvoj polovini sledeće dobijemo datum", rekao je Dačić.

Dačić je istakao da su unutrašnje reforme prevashodni interes Srbije, koja takođe želi da svoje pravo harmonizuje sa EU.

Komentarišući Kacinovu izjavu o spornim privatizacijama u Srbiji, Dačić je rekao da on već duže upozorava na to, ukazavaši da je jedna trećina privatizacija poništena.

Dačić je dodao da se, kao što je istakao i u svom ekspozeu u parlamentu, nova vlada opredelila da se te privatizacije preispitaju "bez obzira na to da li postoji i interes EU za to pitanje".

"Ispada da mi ne znamo da su te privatizacije sporne, a jedna trećina privatizacija je poništena. Bez obzira da li postoji interes EU ili ne, a taj interes svakako postoji, mi smo opredeljeni da se te privatizacije preispitaju, što sam rekao i prilikom izlaganja ekspozea", naglasio je Dačić.

Na izjavu Jelka Kacina o spornim privatizacijama reagovao je i ministar finansija i privrede. Mlađan Dinkić je rekao da nadležni državni organi treba da preispitaju sve ono što je Agencija za borbu protiv korupcije označavala kao sporno.

"Naša vlada ima želju da se to reši što pre", rekao je Dinkić novinarima nakon sastanka sa predstavnicima sindikata prosvete i naveo da on lično nije zadužen za taj proces.
Foto: Beta
Premijer Dačić je danas razgovarao sa Kacinom i tom prilikom je izvestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju rekao da očekuje da neće biti novih uslova na evropskom putu Srbije.

"Očekujemo da uskoro bude određen datum početka pregovora sa Evropskom unijom jer je nova Vlada Srbije čvrsto opredeljena da nastavi unutrašnje reforme koje su prvenstveno u interesu građana Srbije. Oštra borba protiv organizovanog kriminala i korupcije je jedan od prioriteta Vlade", naglasio je Dačić.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, u razgovoru je istaknuto da je Srbija generator regionalne saradnje i da će Vlada Srbije nastojati da obezbedi sve uslove za nesmetan rad nezavisnih regulatornih tela.

U razgovoru premijera Dačića i izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina, rečeno je i da će krajem septembra Srbiju posetiti delegacija Evropskog parlamenta.

Kacin je posetu Srbiji započeo juče u Novom Sadu - porukom da ove godine Srbija ne može da računa na datum početka pregovora sa EU, a u Zrenjaninu i Beogradu potom objasnio da je ključni problem u državi - sistemska korupcija.

Posle susreta sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem Kacin je juče rekao da se sa Nikolićem saglasio da je sistemska korupcija rak-rana društva, ali da veruje da aktuelna vlada i predsednik Srbije mogu voditi Srbiju napred.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: