Sreda, 15.08.2012.

20:19

Napadnut Srbin u centru Peći

U centru Peći oko podneva napadnut je Miloš Čukić (65), Srbin iz tog grada, koji kao raseljeno lice živi u Beranama u Crnoj Gori, javio je Radio Goraždevac.

Izvor: Tanjug

Default images

Čukić je u Peć došao da obiđe svoju uzurpiranu kuću, a nakon što su ga pustili u dvorište, napalo ga je nekoliko Albanaca.

On je izjavio da su mu napadači rekli, kada ih je pitao zašto ga udaraju, da je to zato što je Srbin.

Čukić je zadobio više povreda po licu i telu, a prva pomoć mu je ukazana u bolnici u Peći, nakon čega je prebačen u selo Ljevoša, gde boravi prilikom dolaska u rodni kraj.

U lokalnoj ambulanti u tom selu pregledala ga je doktorka Stanislava Radović, a povređenog Čukića obišli su igumani manastira Dečani Sava Janjić i manastira Draganac Ilarion Lupulović.

Napad na Čukića osudio je episkop raško-prizrenski Teodosije, ocenivši da je neprihvatljivo da se napadaju ljudi kao što je on, poznati po svojoj dobroti i miroljubivosti. Napad na Miloša Čukića u Peći izazvao je veliko uznemirenje među Srbima u Metohiji, saopštila je večeras Eparhija raško-prizrenska, uz konstataciju da bezbednosti za Srbe na Kosovu nema ni 13 godina nakon završetka sukoba u pokrajini.

U napadu na Čukića izbijena su mu dva zuba, zadobio je posekotine pored levog oka i druge povrede glave, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.

Čukiću je ukazana pomoć u medicinskom centru u Peći, a lekari su mu zašili ranu na oku i na usni.

Napadnuti Čukić je do rata živeo u Peći, gde mu je uzurpirana kuća. Sada živi kao raseljeno lice u Beranama, ali redovno posećuje svoj rodni grad i pri tom odseda kod svojih prijatelja u povratničkom selu Ljevoša iznad Pećke patrijaršije.

Napad na Čukića izazvao je veliko uznemirenje među Srbima u pećkom regionu, jer očigledno, 13 godina nakon završetka oružanog sukoba, bezbednosti za Srbe nema, smatraju u Eparhiji.

U gradu i okolini, gde je pre sukoba živelo više od 20.000 Srba, sada je ostalo samo nekoliko staraca, a novih povratnika nema.

U nameri da ohrabri preostale Srbe i stvori uslove za eventualne povratnike, Eparhija raško-prizrenska je pre dve nedelje otvorila zvanično parohiju u Peći gde će redovno živeti dva sveštenika koji će se duhovni brinuti o Srbima iz Peći i okolnih sela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

10 h

Podeli: