Život

Ponedeljak, 13.08.2012.

22:32

Umrla "kozmo devojka" Helen Gurli Braun

Helen Gurli Braun (Helen Gurley Brown) urednica Kosmopolitena, koja je od ovog magazina napravila "ženski vodič za seks i glamur", umrla je danas u Njujorku u devedesetoj godini.

Izvor: B92

Default images

Bila je urednica Kosmopolitena pune 32 godine (1965-1997).

Braunova je rođena u Arkanzasu a odrasla u Los Anđelesu. Radila je kao sekretarica u LA-u a potom se probila do mesta kopirajtera.

Udala se za Dejvida Brauna pre nego što je izdala svoh bestseler "Sex and the Single Girl" vodič za slobodne i moderne žene.

"Nije potrebno naglašavatu važnost njenog uspeha sa Kosmopolitenom, vrednost njenog prijateljstva u kome su mnogi od nas uživali. Helen je bila jedna od najpoznatijih novinskih urednika i pisaca i pravi pionir žena u novinarstvu i šire" deo je saopštenja koje je izdala Herst, jedna od najvećih medijskih korporacija na svetu.

Helen Gurli Braun smatra se jednom od smelih koje su pozvale žene da se pridruže seksualnoj revoluciji.
Čak i u kasnijem životu, Helen je volela da bude seksi i šokantna. Dok je promovisala jednu od svojih knjiga u razgovoru sa novinarom, pomenula je da je sa svojim mužem, koji je tada imao 80 a ona 73 godine, veče pre uživala u seksu.

Izjavljivala je da je njen cilj da čitateljki pokaže "kako da uzme od života sce - novac, priznanje, uspeh, muškarca, prestiž, autoritet i ponos".

Ona je zaslužna za kreiranje termina "kozmo devojka" koji opisuje modernu, seksi, živahnu i pametnu ženu.

Ona je prva stavila natapirane i dekoltirane lepotice na naslovnu stranu magazina Kosmopoliten.

Promovisala je mršavost, plastičnu hirurgiju kojoj se i sama podvrgavala - operisala je nos, imala fejslifting i ubrizgavala silikonske injekcije u lice..

"Moja filozogija je - ako nemaš seks, gotov si. On razdvaja devojke od starih ljudi" rekla je u jednom intervjuu.

Nikada nije želela da ima decu.

Najpoznatiji citati Helen Gurli Braun

"Dobre devojke idu u raj, loše idu svuda."

"Moj uspeh nije bio zasnovan toliko na velikoj inteligenciji, koliko na zdravom razumu."

"Lepota ne može da vas razonodi, ali čitanje, pisanje, razmišljanje - mogu."

"Plašljiva sam spolja, ali iznutra sam kao tigar i moram da se izborim s tim."

"Nikad nemojte da zaboravite da ste dok pričate nekome sigurno dosadni."

"Poruka je sledeća: Dakle, sama si. Još uvek možeš imati seks. Možeš imati sjajan život. A, ako si udata nemoj koristiti nekoga da dobiješ ono što želiš u životu. Treba sam da ga dobiješ."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: