Četvrtak, 21.06.2012.

18:13

Rusija ne priznaje sankcije Siriji

Rusija je uputila oštru kritiku Velikoj Britaniji zbog toga što primorava ruski brod koji je plovio ka Siriji da se vrati.

Izvor: Beta

Default images

Vlasti u Moskvi ističu da se Rusija neće povinovati sankcijama koje je EU uvela Siriji.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da odluka britanske osiguravajuće kuće da otkaže osiguranje ruskom teretnom brodu odražava "nepouzdanost britanskog osiguravajućeg sistema".

Lavrov je za moskovski radio "Eho" rekao da je brod u Siriju prevozio sisteme vazduhoplovne odbrane i tri remontovana helikoptera, tvrdeći da je pošiljka potpuno legitimna.

Britanska agencija za osiguranje je u utorak otkazala osiguranje ruskog broda zbog izveštaja da prevozi ofanzivne helikoptere za Siriju, kršeći evropsku zabranu.

Brod "Alaed" koji je, po listu "Dejli telegraf", vlasnistvo ruske firme "Femko", putovao je od Kalinjingrada, ruske luke na Baltiku, a zaustavio se ispred Škotske pošto mu je otkazano osiguranje britanske firme "Standard klab".

Sankcijama Evropske unije zabranjena je isporuka oružja Siriji, gde je u građanskom sukobu za godinu dana, kako tvrde nevladine organizacije, poginulo više od 14.000 ljudi.

Rusija je odgovorila da nije isporučila nijedan novi helikopter sirijskim vlastima, već je remontovala helikoptere odavno prodate Damasku.

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič izjavio je da je brod sada na putu ka ruskoj luci Murmansk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je? Mediji objavili: Mrtvi su

Izraelska vojska završila tronedeljnu operaciju u istočnoj Džabaliji, na severu Pojasa Gaze i sprema nove operacije u palestinskoj enklavi. Al Džazira javlja da je IDF ubio desetine Palestinaca.

15:12

31.5.2024.

1 d

Podeli: