Capital.ba

U Srpskoj počela isplata penzija za april

10.05.2012. / 11:29

BIJELJINA, Isplata penzija za april počela je danas u Republici Srpskoj i biće završena u naredna tri dana, rekao je novinarima direktor Fonda penzijsko-invlidskog osiguranja Srpske Mladen Milić.

Isplatom je obuhvaćeno 232.912 korisnika prava, od čega u Srpskoj 193.198 korisnika, a van Srpske 39.714, rekao je Milić.

Za isplatu penzije za april potrebno je 70,7 miliona KM u neto, odnosno 72,5 miliona KM u bruto iznosu. Prihodi po osnovu doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje u aprilu iznosili su 55,45 miliona KM. Iz budžeta Srpske Fondu je doznačeno 13,16 miliona KM.

Prosječna penzija za april iznosi 311,08 KM i predstavlja 38,2 odsto prosječne plate u Srpskoj i za devet KM je manja nego u decembru 2011. zbog ponovnog određivanja penzije. Najniža penzija i najviša ostaju na istom nivou i iznose 160 KM, odnosno 1.572 KM.

Milić je naglasio da je zbog nedostavljanja potvrde o životu iz prava privremeno isključeno 745 korisnika, zbog nedostavljanja jedinstvenog matičnog broja 56 korisnika, dok je zbog dvojnog statusa zaposlenog i korisnika prava isključeno 238 korisnika, što je, kako je napomenuo, u skladu sa Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju Srpske.

Ukupan broj korisnika u aprilu u odnosu na mart veći je za 276 korisnika, a u odnosu na decembar 2011. godine i dalje je manji za 231 korisnika.

“U ukupnoj strukturi prema vrstama prava, starosne penzije učestvuju sa 49,4 odsto, porodične sa 32,8 odsto, invalidske sa 17,7 odsto i ostala prava sa 0,17 odsto. Osim aktivnih korisnika penzije, u isplatu za april uključeno je i 388 korisnika ostalih prava – na novčanu naknadu za tjelesno oštećenje i naknade za tuđu pomoć i njegu”, rekao je Milić. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!