VEČITA DILEMA: Mogu li muškarci biti prijatelji sa ženama?

Iako muškarci najčešće veoma poštuju drugarstvo koje su ostvarili sa nekom damom, oni suštinski ne mogu pobeći od surove činjenice da zapravo žele da sa njom ostvare "nešto više"

  • 0

Najnovija istraživanja pokazuju da muškarci ne samo da seksualno žude za svojim prijateljicama, već su skloni i da preteruju u proceni kada analiziraju u kojoj meri su oni sami poželjni njima.

 

U studiji psihologa Ejpril Bresk-Reček, sa Univerziteta u Viskonsinu, kaže se da muškarci i žene teže tome da svoja prijateljstva sa suprotnim polom održavaju na čisto platonskom nivou, ali da im često to uopšte ne ide lako.

 

- Podaci do kojih smo došli pokazuju da je moguće da se između dvoje ljudi ispreči osećaj privlačnosti. Prijateljstvo bez povlastica izgleda da baš i nije u skladu sa našim evolutivnim korenima. Izučavanjem platonskih odnosa dolazimo do interesantne dinamike u evolutivnoj teoriji razmnožavanja - ispričala je Bresk-Rečekova, i dodaje:

 

- Muškarci u određenim situacijama precenjuju signale koliko su seksualno privlačni ženama, a to često prenose i na prijateljski plan. Njima kao da uopšte nije važno jesu li u braku, romantičnoj vezi ili su samci, jer su svi oni bez razlike osećaju nešto prema svojim drugaricama. Ukoliko bi im se pružila prilika, većina njih vrlo rado bi pristala da spava sa ženom koja im je prijatelj. Naprosto, muškarce na to tera evolutivni poriv za produžetkom vrste - objašnjava psiholog.

 

 

Istini za volju, ni dame nisu imune na svoje muške prijatelje, ali je među njima mnogo manji broj onih koje bi se upustile u neobavezni seksualni odnos. Štaviše, za mnoge od njih postojanje seksualne privlačnosti u muško-ženskim prijateljstvima predstavlja jednu krajnje negativnu stvar. Ovo posebno važi za žene koje su u stabilnim vezama.

 

- U ovim modernim vremenima, kada su sve opcije među prijateljima suprotnih polova dozvoljene, ljudska vrsta kao da se baš i nije najbolje snašla. Pošto ne postoje jasno definisane granice, vrlo lako je preći granicu čisto drugarskog odnosa, što mnoge zastrašuje. Biće potrebno vreme da se kao vrsta prilagodimo na sve mogućnosti - zaključuje Bleske-Rečekova.

 

(Telegraf.rs)

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA