I u prošloj, ali i u prva tri meseca ove godine najbolje izvozne rezultate u 13 opština Pčinjskog i Jablaničkog okruga beleži drvno prerađivačka industrija gde je apsolutni autoritet Kompanija Simpo iz Vranja sa svojim fabrikama u Kuršumliji, Trgovištu ali i Kosovskom Pomoravlju.


– Simpo osim tradicije uspeva da se prilagodi zahtevima svetskih kupaca u dizajnu i funkcionalnom kvalitetu i to je recept za opstanak u ovim surovo teškim vremenima sa kojima se suočavaju privrednici u ovoj ali i drugim granama privrede – ocenjuje za Danas predsednik Regionalne privredne komore iz Leskovca Goran Jović.

O tome govori podatak da je od ukupno 146,9 miliona dolara koliko je iznosio celokupni izvoz privrednih kolektiva iz Pčinjskog okruga drvnoprerađivačka industrija pazarila trećinu ili blizu 57 miliona dolara. Najveći izvozni partneri su zemlje EU – Italija, Nemačka, Slovenija, Austrija, Francuska, ali i Ruska Federacija. Vranjska kompanija je već godinama stalni trgovinski partner švedske „Ikee“ za koju će ove godine isporučiti gotovu robu za stotinak miliona evra. Izvozi se i u Makedoniju, gde Simpo tradicionalno učestvuje na sajmu nameštaja, a ne odustaje se ni od prisustva na sajmu u Kelnu u Nemačkoj, kao i organizovanju tradicionalne „Kućne izložbe nameštaja“ koja predstavlja svojevrsni mini sajam autorske kreativnosti dizajnera ovdašnje kompanije.

– Bio je pravi podvig obnova proizvodnje u Kuršumliji, ali je to Vlada Srbije prepoznala kao važan segment ekonomske podrške ovoj nerazvijenoj opštini i u tome smo uspeli – kažu u „Simpu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari