');
Najnovije vesti
Blic Vesti Ekonomija

Smederevu novac od „Komika“ u roku od 60 dana

Grad Smederevo dobiće 652 miliona dinara dinara od “Komiko oila” u roku od 60 dana od potpisivanja ugovora o zakupu 113 hektara zemljišta za gradnju rafinerije, predviđeno je novim ugovorom koji je usvojila Skupština Smedereva. “Komiko oil” bi mogao da počne pripremne radove za gradnju rafinerije već za mesec dana.

224657_0804-rafinerija-foto01-blic-nenad-pavlovic
224657_0804-rafinerija-foto01-blic-nenad-pavlovic
Skupština grada izglasala ugovor
Skupština grada izglasala ugovor

Posle tri godine od prve ponude i jednog odbijenog ugovora, “Komiko oil” dobio je plac za rafineriju u Smederevu. Tekst novog ugovora predviđa da investitor ima obavezu da pošumi najmanje 20 odsto iznajmljenog zemljišta, kao i da obavi konverziju 12 gradskih kotlarnica sa mazuta na gas.

Eksplicitno navodi da parcela ne može da se koristi u druge svrhe osim za gradnju rafinerije. Izmena u odnosu na prethodnu verziju je i da celokupni iznos zakupnine za 113 hektara zemlje, 652 miliona dinara u gradski budžet treba da bude uplaćen najkasnije 60 dana od potpisivanja, ali pre uvođenja u posed zemljišta.

Oponenti prošlog predloga teksta, u kome je rok za uplatu bio skopčan sa dobijanjem dozvola, imali su bojazan da investitor može da počne da koristi zemlju a da ne uplati zakupninu. Sedište firme biće u Smederevu kako bi se dobit od poreza vraćala u lokalni budžet, a izgradnja će biti poverena prevashodno domaćim firmama.

Ako se zemljište ne privede nameni u određenom periodu, a u slučaju da za to ne postoji krivica grada, zakupac nema prava da traži povraćaj uplaćene zakupnine. Na koncu, i broj radnih mesta je dodatno potvrđen formulacijom „da kod zakupca u radnom odnosu budu u kontinuitetu najmanje 542 radnika“.

- Odluka smederevskog parlamenta da se izda zemljište u zakup dokaz je da ovaj grad može da izađe u susret takvoj grinfild investiciji, od 250 miliona dolara, kakvih baš i nema mnogo u Srbiji - kaže gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević.

Osim 652 miliona dinara, koliko „Komiko oil“ mora da plati za zakupninu, u Smederevu očekuju da će se od naknade za uređenje zemljišta u gradsku kasu sliti oko 4,5 miliona evra.