Automobili

Četvrtak, 08.03.2012.

14:57

Posle FIAT-a stiže i elektromobil?

Nakon uspešno započetog posla sa FIAT-om, Srbija bi 2015. godine mogla da postane i proizvođač električnih automobila. Izradu ovih vozila u našoj zemlji najavila je kompanija Faraon.

Izvor: B92

Default images

Predstavnici korporacije Faraon predstavili su plan proizvodnje elektromobila, ali ne i detalje budućeg modela.

Na osnovu dostupne skice može se zaključiti da je reč o savremeno dizajniranom sedanu sa 4 vrata, koji pripada klasi porodičnih automobila srednje veličine.

Direktor Faraona Vuk Stefanović kazao je da će prototip automobila biti prezentovan 2013, dok bi se u pogonima u našoj zemlji u prvoj godini proizvodilo 2.000, a u drugoj 10.000 automobila.

Krajnji cilj kompanije je da od 2020. do 2025. proizvodi minimum 40.000 vozila godišnje.

Primarno tržište je zapadna Evropa, a u budućnosti se može očekivati i proboj na azijsko tržište, sa akcentom na Kinu, Južnu Koreju i Japan.

Menadžment tim faraona čini i Sergio Rinland, višegodisnji konstruktor F1 timova Sauber, Arrows i Brabham, inače stručnjak za kompozite.

Osim pogona za sklapanje vozila, u Srbiji bi bila otvorena i prateća fabrika za preradu sirovina i kompozita za proizvodnju automobila.

Naime, strukturalni deo i oplata biće od kompozitnih materijala, što ova vozila čini izuzetno naprednim, ali i praktičnim jer će kompozitni materijali omogućiti da vozila budu lakša, a samim tim i da imaju veći radijus kretanja.
Tesla S
Inače, jedan od najpoznatijih proizvođača isključivo električnih automobila jeste američka kompanija Tesla Motors, koja je svoje ime “pozajmila” od naučnika srpskog porekla, Nikole Tesle.

Tesla Motors osnovana je 2003. godine, a prvi serijski proizveden automobil, sportski dvosed Tesla Roadster, predstavila je tržištu 2008. godine.

Ovaj elektromobil, koji prema fabričkim podacima sa jednim punjenjem baterije može da pređe i do 400 km, do kraja 2011. godine prodat je u više od 2.100 primeraka.

Na ovogodišnjem sajmu u Ženevi, američka kompanija izložila je svoj prvi automobil sa 4 vrata, model Tesla S.

Pročitajte o najnovijem automobilu Tesla Motorsa, Modelu X za 2013. godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: