Najnovije vesti
Vesti Politika
Mas: Srbija treba da dobije status kandidata bez odlaganja

Mas: Srbija treba da dobije status kandidata bez odlaganja

Ambasador Nemačke u Beogradu Volfram Mas izjavio je danas da Srbija treba da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji bez odlaganja i da misli će njegova zemlja reči "da" kandidaturi Srbije.

208897_0212-volfram-mas-nemacki-ambasador-10-foto-o-radosevic
208897_0212-volfram-mas-nemacki-ambasador-10-foto-o-radosevic

On je dodao da ne vidi nijedan razlog zašto ne bi bilo moguće da Srbija dobije status kanddiata i ocenio da je, iako je dogovor postignut kasno, bolje i tako nego nikad.

Mas je napomenuo da je do donošenja "ispravne odluke" o kandidaturi Srbije ostalo još cetiri dana.

Na pitanje zašto je nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele juče iznenada došao u Beograd, Mas je rekao da ne zna sve detalje razgovora sa srpskim zvaničnima, ali i da Nemačka ima interes u tome da Srbija napreduje ka EU.

"Taj put (Srbije ka EU) je stigao do tačke kada nije bilo jasno da li će se nastaviti ili će doći do njegovog zaustavljanja", rekao je Mas i dodao da je poseta Vestervelea pripremljena u vrlo kratkom roku.

Vestervele je, prema Masovim rečima, jasno rekao da je došao u Beograd da izrazi priznanje za postignuto u dijalogu Beograda i Prištine prethodnih dana i sedmica i "pruži ohrabrenje da se poslednju metri ka kanddiaturi prevale".

Mas je naglasio da Nemačka nikada nije sumnjala da Srbija ide u pravcu Evrope, ali da to mora da bude propraćeno u svim aspektima.

"Imamo određena načelna očekivanja koja se odnose na lokalne izbore i paralelne strukture, koje je kancelarka (Angela Merkel) formulisala i to se nije promenilo", podvukao je Mas.

On je naglasio da raspisivanje lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji, prema njegovim saznanjima, nisu bili tema ni u jednim razgovorima.

Odogovarajući na pitanje da li će Nemačka reći "ne" kandidaturi Srbije ukoliko raspiše izbore i na Kosovu i Metohiji, Mas je rekao da toj temi "treba pristupiti konstruktivno" i uzeti u obzir različite aspekte.

Mas je istovremeno ocenio da je situacija u kojoj su bili Albanaci na Kosovu 90-ih godina bila drugačija od one u kojoj su Srbi na severu pokrajine danas i dodao da će morati da se pronađu načini se sa Srbima na Kosovu vode razgovori, uz učešće i Beograda i Prištine, a po potrebi i međunarodnih struktura.

Nemački ambasador je odnose dve zemlje ocenio kao " ekstremne bliske" i dodao da ipak uvek ima prostora da se nešto poboljša.