Mencl: Savremeni film je surov

Češki oskarovac Jirži Mencl, gost 40. Festa, rekao je danas, 24. februara u Beogradu da je savremeni svetski fim izgubio saosećanje i postao previše surov.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 24.02.2012.

18:10

Default images

"Uglavnom gledamo neke morbidnosti, sudbine negativaca i devijatnnih ljudi", rekao je on na konferenciji za novinare u "Sava centru".

Mencl je kazao da se na televiziji emituje dosta novih filmova i da se u njima mogu videti efektne scene, ali takve da se nešto razbija, lomi, nekoga dave, probadaju...

"Što više vreme prolazi, filmovi su sve više surovi. Ja cenim one stvaraoce koji mogu da prođu bez tih dramatičnih scena nasilja. Kada to uporedim sa filmovima od pre 50 godina, onima na kojima sam ja učio da snimam, vidim da je izgubljeno saosećanje ", istakao je Mencl.

On je izjavio da ne ide u bioskop jer "ne voli da gubi vreme na nepotrebne filmove".

"Sačekam da vidim da li će konkretni film preživeti prvi period slave i onda kupim DVD", priznao je autor koji je pre četiri decenije dobio Oskara za satirični film "Strogo kontrolisani vozovi".



Mencl je ipak dobro upoznat sa najnovijom produkcijom, pa tako ima stav o kandidatima za Oskara.

"Osvojio me je ''Artist,'' lepo je što se vratio na suštinu, a to je da priča priču putem slike. ''Hugo'' je nešto suprotno, mešavina svih mogućih digitalnih pronalazaka, tu se u mnoštvu efekata gubi čiovek. Što je više trkiova, živi glumac sve više deluje kao dekoracija", ocenio je on, dodajući da u "pristojne filmadžije" ubraja Aleksandera Pejna i Vudija Alena.

Poznat po suptilnom humoru i filmovima o običnim ljudima Mencl je izjavio da je takav svaki čovek. "Svako ljudsko stvorenje ima i tužnu i smešnu stranu, možete i da mu se smejete i da ga žalite, bilo da je to majka Tereza, Musolini ili takozvani obični čovek. U mojim očima sve to ima isti nivo", rekao je on.

Na pitanje da li više voli da snima ili da režira u teatru, našalio se da bi najradije da bude kod kuće u krevetu, a zatim primetio da su na filmu veći honorari, ali da u pozorištu ima više prijatelja oko sebe.

Mencl je režirao i u Beogradu, u Narodnom pozorištu, gde će u nedelju, 26. februara prisustvovati 50. izvođenju svoje predstave "Vesele žene vindzorske", po komediji Vilijama Šekspira, čija je premijera bila 2007. godine.

Posle toga režirao je u Narodnom pozorištu operu "Zaljubljen u tri narandže", a proces proba pratio je veteran srpske kinematografije Puriša Ðorđević snimajući dokumentarac. Taj film pod naslovom "Plašim se da sve razume" uvršten je u program Festa Izabrani dokumentarci.

"Puriša je moj stari prijatelj. Poznajemo se skoro 50 godina. Volim njegove filmove. Što se tiče prošlogodišnjeg snimanja, bilo mi je drago da neki period provedem sa njim", rekao je Mencl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: