CG: Isplata štediša Dafimet banke

Bivše štediše Dafiment banke i Jugoskandika u Crnoj Gori trebalo bi uskoro da dobiju prvu ratu od 380 eura od ukupnog iznosa koji će biti isplaćen do 2017.

Izvor: B92

Nedelja, 08.02.2009.

09:37

Default images

Isplata će početi nakon što crnogorsko Ministarstvo finansija od Ministarstva finansija Srbije dobije bazu podataka o štedišama Dafiment banke i Jugoskandika, izjavio je agenciji Beta pomoćnik crnogorskog ministra finansija Dušan Perović.

On je rekao da su dva ministarstva ovih dana postigla dogovor o ustupanju baze podataka, i sada se, kako je naveo, samo čeka potpis resornog ministra Srbije.

Posle toga će u Beograd ponovo biti upućen zvanicni zahtev da se podaci o štedišama učine dostupnim.

Prema objašnjenju Perovića, takvi zahtevi su upućivani i ranije, ali pošto baza podataka nije bila ustupljena, nije se ni moglo početi sa isplatom stare devizne štednje.

Perović je naveo da će prva rata biti isplaćena u iznosu od 380 evra po jednom deponentu, nakon utvrđenog prava na isplatu, a druga rata, u iznosu od 530 evra, biće isplaćena od 1. jula ove godine.

Preostali iznos će biti isplaćivan svakog 1. jula, u periodu od 2010. do 2017. godine. Godišnja rata ne može biti manja od 500 evra, a u poslednjoj rati će biti isplaćen sav preostali novac koji je bilo uložen kao štednja.

Skupština Crne Gore donela je krajem marta 2008. godine Zakon o isplati deviznih sredstava građana, položenih kod Dafiment banke i Jugoskandika. Zakon je na snagu stupio početkom aprila i tada je obećano da će isplata stare devizne štednje početi već od leta prošle godine.

Bilo je još takvih obećanja tokom prošle godine.

Perović je naveo da je do sada u Crnoj Gori zahteve za isplatu stare devizne štednje kod Dafiment banke i Jugoskandika podnelo 5.000 štediša. On je kazao da su sredstva za isplatu štednje predviđena budžetom Crne Gore za 2009. godinu.

Ranije je pominjan ukupni iznos od oko 11 miliona evra stare devizne štednje, koji bi država trebalo da isplati građanima Crne Gore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: