Capital.ba

Nova osnovica za obračun doprinosa za zdravstveno osiguranje poljoprivrednika

05.02.2009. / 13:07

BANJALUKA, Za obračun doprinosa za zdravstveno osiguranje poljoprivrednika u Republici Srpskoj /RS/, prema izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, propisana je nova osnovica koju, umjesto katastarskog prihoda, sada čini 30 odsto plate isplaćene u Srpskoj – saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

U saopštenju se navodi da se kod obračuna doprinosa koristi stopa od 11,5 odsto.

Iz Fonda naglašavaju da je propisivanjem nove osnovice riješen veliki problem poljoprivrednika koji žive u opštinama koje nisu izvršile razrez katastarskog prihoda.

“Zbog nepostojanja alternativnog rješenja, ova kategorija građana je do usvajanja pomenutih izmjena u Zakonu o doprinosima, praktično bila lišena mogućnosti korišćenja prava iz zdravstvenog osiguranja”, ističe se u saopštenju.

U Fondu zdravstvenog osiguranja provode se aktivnosti na ažuriranju evidencija poljoprivrednika koji su prijavljeni na zdravstveno osiguranje i pruža stručna pomoć poljoprivrednicima kod obračuna i uplate doprinosa.

U saopštenju se navodi da je za januar doprinos za zdravstveno osiguranje ove kategorije osiguranika iznosio 40,54 KM i pojašnjava da obračun i uplatu doprinosa lično uplaćuje osoba koja se bavi poljoprivrednom djelatnošću, kao jedinim ili glavnim zanimanjem, i to do 20.-tog u mjesecu za prethodni mjesec, na propisane uplatne račune.

Prema analizama Fonda, poljoprivrednici su bili najzastupljeniji među neosiguranim građanima RS.

Izmjenama Zakona o doprinosima, kojima je poljoprivrednicima stvorena formalna pretpostavka za zdravstveno osiguranje, uz ranije uvođenje obaveznog vida osiguranja za djecu do 15 godina, lica preko 65 godina i trudnice, u RS je broj neosiguranih građana smanjen za više od 150.000,

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Nova osnovica za obračun doprinosa za zdravstveno osiguranje poljoprivrednika

    1. devilish

      Mene zanima kada ce se poceti sprovoditi zakon u kantonima (posebno u KS-u) o zdravstvenoj zastiti trudnica?
      Jos se nisu usaglasili sa Federalnim zakonom, i prekršili rok koji je dat da se usaglase i pocnu provoditi zakon!
      Ko vodi racuna o ovim stvarima, pobogu?
      Kako se ovo smije drzati ovako?
      Sta je sa trudnicama, ko o njima brine, pustene su same sebi, a hocemo svi natalitet!?

    2. Đuraš Zoran

      Zanima me zdravstveno poljoprivredno osiguranje za čovjeka koji ima 74 godine.Izvadio sam posjedovni list,odnio u upravu prihoda,a potom u socijalno, gdje su mi rekli da još ništa nije riješeno.Zanima me kada će se moći ovjeriti knjižica,i kakvi će biti uslovi za ovjeru?Hvala!!!