SPC i vernici proslavljaju Badnji dan

Tanjug

06. 01. 2012. u 09:57

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Badnji dan i Badnje veče, pripremajući se za proslavu Božića - rođenje Isusa Hrista

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva i vernici slave obeležavaju Badnji dan i Badnje veče, pripremajući se za proslavu Božića - rođenje Isusa Hrista.

Službama bdenija i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena.

Badnji dan je i poslednji dan Božićnog posta, kojim se vernici pripremaju za proslavu najradosnijeg praznika Rođenja Isusa Hrista, praznika cele porodice, koja je tada na okupu. Badnji dan i Božić obeležavaju 6. i 7. januara pravoslavni vernici koji poštuju stari, Julijanski kalendar.

U pravoslavne domove se na taj dan unosi badnjak, po kome je praznik i dobio ime, a kome je pravoslavna crkva dala poseban smisao, jer je ime badnjak povezano sa rečju "bdeti", budući da se na taj dan bdelo čekajući rođenje Spasitelja. Badnjak je, po pravilu, mlado cerovo ili hrastovo drvo i predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri doneli Josifu i Mariji da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je rođen Isus.

Patrijarh srpski Irinej služio je večernje bogosluženje sa osveštanjem i paljenjem badnjaka u maloj Svetosavskoj crkvi na Vračaru, dok će 7. januara, na Božić, liturgiju služiti u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Srbi sa severa Kosova u jutarnjim satima su sekli badnjake u obližnjim šumama, a centralna gradska ulica u severnom delu Kosovske Mitrovice ukrašena je sa njima.

U Kosovskoj Mitrovici je obeležavanje Badnjeg dana i večeri, koji najavljuju Božić, počelo liturgijom u hramu Svetog Dimitrija koju služi episkop raško-prizrenski Teodosije.

Badnji dan je obeležen i u ostalim delovima Kosova i Metohije, osveštanjem i u poslepodnevnim i večernjim satima paljenjem badnjaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

MatijaBG

06.01.2012. 10:17

Svim Pravoslavnim vernicima sirom sveta,od srca,srecan Badnji dan.Neka dragi Bog uslisi sve molitve koje ce do njega ovih dana doci,neka istinski cuva dobro u svakom coveku,jer dobro kad tad pobedjuje. Samo neka nas prati mir, neka se ruzne slike iz nase skorije proslosti vise nikad ne ponove, da nam buduce generacije odrastaju u istinskom a ne laznom pravoslavlju, da se vratimo tradiciji i svemu sto smo ucili od velikana nase istorije !SRECAN BADNJI DAN I BOZIC!

Prirenac

06.01.2012. 14:45

@MatijaBG - Amin . Matija BG@. Tvijim cestitkama se pridruzujem i ja iz Prizrena.

Dobrila Zivojinovic

06.01.2012. 17:25

Ljubav i zdravlje, radost i srecu, stavljam sve u jednu vrecu. Saljem hitno jer vrlo je bitno. Sve zelje tvoje i najlepsi san, neka ti donese Badnji Dan.

Pjotr Cibukov

06.01.2012. 20:26

@Đani - Sta ces, po Svetom pismu to mora tako da bude. A kaze da mora da ima i tebe i takvih.

golubica

06.01.2012. 18:09

Nek Ostroški Vasilije, čuva Vaše najmilije, a Nebeska dobra vila na pomoć Vam vazda bila, i Bog dragi nek vam reče:SREĆNO VAM BADNJE VEČE!

jozsef

06.01.2012. 18:17

Ja katolik,iz dubine srca vam zelim,srecan BOZIC,neka se mir,ljubav i spokoj bude u porodici,svim Pravoslanim vernicima.

Pjotr Cibukov

06.01.2012. 20:24

@jozsef - Najsrdacnije hvala na cestitci (pod uslovom da nisi ekumenista). Sve najlepse u Novoj godini!

Pjotr Cibukov

06.01.2012. 20:30

"...da ostvarimo carstvo Bozje na zemlji"!? Zasto patrijarh tera inat Crkvi i svetim ocima koji jednodusno tvrde da je raj na zemlji nemoguc?! Neinformisanost? Ili neka skrivena informisanost?

Aleksandar

06.01.2012. 21:07

Dobri dome dobar dan sa srecom vam badnji dan da vam podari svaku srecu dobra zdravlja i zlata punu vrecu uz badnjake i vino da vam uvek bude finoMir bozji hristos se rodi

Goran Tasic

06.01.2012. 22:09

Dobri dome dobar dan sa srecom vam badnji dan, da vam Bog podari svaku srecu i zlata punu vrecu, uz badnjak i uz vino da vam uvek bude fino.