Ponor rijala posle sankcija SAD

Iranska valuta rijal doživela je u ponedeljak rekordni pad u odnosu na američki dolar.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.01.2012.

23:43

Default images

Drastičan pad usledio je dva dana pošto je predsednik SAD Barak Obama potpisao zakon kojim se predviđaju nove mere protiv Centralne Banke Irana.

Iranska novinska agencija Mehr je javila da se u ponedeljak za 17,800 rijala može dobiti 1 dolar, što pokazuje da je vrednost iranska valute od prethodnog dana opala za 12 procenta, pošto je tada 1 dolar mogao da se kupi za 15,900 rijala. U decembru 2010. godine se za jedan dolar moglo dobiti 10,500 rijala.

Zakonom koji je Obama potpisao u subotu predviđaju se kazne za sve strane finansijske institucije koje u SAD sarađuju sa iranskom Centralnom bankom.

Iranski zvaničnici upozorili su prošle nedelje da će u slučaju da se protiv Teherana uvedu nove sankcije zatvoriti moreuz Ormuz, jedan od najvažnijih saobraćajnih čvorova za transport nafte.

Analitičari međutim ocenjuju da pretnje Irana ne bi trebalo uzeti ozbiljno, jer ta država veći deo prihoda obezbeđuje preko izvoza nafte, u zbog toga što zatvaranje moreuza može da otvori i mogućnost vojnog sukoba.

Iranski ministar ekonomije Šamsedin Hoseini umanjio je značaj novih sankcija protiv Teherana ocenjujući da je napad na Centralnu banku izbor koji neće imati uspeha.

Ministar trgovine i industrije Irana Mahdi Ghazanfari je kazao da "neprijatelji Irana neće postići nikakav rezultat uvođenjem sankcija" protiv Centralne banke. Prema rečima guvernera Banke Mahmuda Bahmanija "svet će se smejati SAD zato što su uvele sankcije iranskoj Centralnoj banci".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: