Konačno bezbedan lek za mršavljenje

Evo razloga da se opustite i uživate u prazničnoj trpezi – naučnici su proizveli tabletu za mršavljenje koja nema negativne nuspojave.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 21.12.2011.

09:25

Default images

Lek koji smanjuje apetit uz pomoć prirodno stvorenih hormona, signalizira želucu kada je pun i vremenom topi masne naslage bez ružnih sporednih efekata.

Uprkos porastu broja gojaznih, teškoća u pravljenju bezbedne tablete za mršavljenje za posledicu ima postojanje samo jednog legalnog leka tog tipa Orilstata u Velikoj Britaniji.

On sprečava apsorpciju masti u telu, ali ima neprijatne nuspojave, poput bolova u želucu i nekontrolisanih proliva a neki lekovi koji nisu odobreni povučeni su sa tržišta jer oštećuju srce i izazivaju psihijatrijske probleme.

Za razliku od njih, novi lek OAP-189 je jednostavnija i bezbednija opcija.

Njegov izumitelj, profesor Siven Blum, svetski lider u oblasti lečenja gojaznosti sa Imperijalnog koledža u Londonu, smatra da je potrebno imitirati hormon iz creva, oksintomodulin, koji signalizira telu kada ste siti.

Nivo tog hormona je visok kod ljudi koji su imali gastrični bajpas, operaciju kojom se smanjuje želudac.

Operacija je efikasna, ali nije bez rizika, pa je profesor Blum tražio način da podražava pozitivne rezultate bajpasa, ali bez operacije.

“Mislim da možemo da oponašamo dramatični gubitak kilograma kao kod osoba koje su imale gastrični bajpas davanjem ljudima terapije na bazi tog hormona”.

On je počeo davanjem tri hormonske vakcine dnevno gojaznim dobrovoljcima koji su nakon toga u proseku izgubili 2,2 kilograma za četiri nedelje.

“Recept” za lek kupio je farmaceutski gigant Pfizer i u toku su početne faze ispitivanja na ljudima.

Iako će možda osobe koje ga budu koristile patiti od blage nesvestice, OAP-189 proći će intenzivna testiranja na ljudima pre nego što izađe na tržište – dakle za pet do sedam godina.

U početku će verovatno biti propisivan samo dijabetičarima, ali se pretpostavlja da će kasnije biti dostupan svima.

Foto: luigi diamanti / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: