Srbija

Četvrtak, 15.12.2011.

17:45

Vlada usvojila predlog budžeta

Vlada Srbije usvojila je predlog budžeta za 2012. godinu kojim su predvidjeni prihodi od 750 milijardi dinara, a rashodi od 890 milijardi dinara.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Deficit republičkog budžeta iznosiće 140 milijardi dinara, a deficit konsolidovanog budžeta, koji uključuje republički budžet i budžete loklanih samouprava, biće 152 milijarde dinara, što je 4,25 odsto procenjenog bruto domaćeg proizvoda.

Državni sekretar ministarstva finansija Dušan Nikezić rekao je da je predloženi budžet realan, racionalan, štedljiv i sadrži ekonomski antikrizni paket za narednu godinu. On se zahvalio svim ministarstvima i drugim budžetskim korisnicima na pozitivnom pristupu i konstruktivnoj saradnji u kreiranju budžeta. Deficit republičkog budžeta, kako je objasnio, biće finansiran kao i u 2011. godini, odnosno zaduživanjem na finansijskom tržištu prodajom državnih zapisa. Na pitanje da li je u planu prodaja evroobveznica, Nikezić je rekao da to nije predviđeno, ali da ne isključuje ni takvu mogućnost.

Budžet za iduću godinu je projektovan na osnovu predvidjanja da će rast BDP-a biti 1,5 odsto, ali je, u slučaju da taj rast bude manji, u dogovoru sa Medjunarodnim monetarnim fondom moguće povećanje budžetskog deficita do maksimalno 4,5 odsto.

U budžet su uključena planirana izdvajanja za povećanje plata u javnom sektoru i penzija od četiri odsto u aprilu i 0,9 odsto u oktobru.

Subvencije za privredu, kako je rekao Nikezić, u 2012. godini će biti nominalno veće za 7,6 milijardi dinara u odnosu na 2011. godinu.

Vlada je planirala dalje smanjenje deficita tekućih plaćanja za pet do deset odsto, pre svega zahvaljujući povećanju izvoza Fijatovih automobila i prehrambenih proizvoda. Planirano je osnivanje razvojne banke, ali za osnivački ulog u budžetu nisu previdjena posebna izdvajanja jer će ta banka biti formirana spajanjem postojećih institucija koje se bave kreditiranjem privrede.

Od iduće godine akcize na benzin neće biti odmah prebacivane Putevima Srbije već će očekivanih 20 milijardi dinara po tom osnovu biti uplaćivano u republički bužet, a potom će polovina od tog iznosa biti prebačena na račun Puteva Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: