');
Najnovije vesti
Blic Vesti Republika Srpska

Muškarci odlaze u penziju sa 45, žene sa 35 godina staža

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske juče je stavila tačku na višemesečnu raspravu o novim uslovima koje će morati da ispune građani za odlazak u penziju. Pre ove, konačne verzije koja ide pred poslanike NSRS na usvajanje, bilo je mnogo žučnih rasprava, stručnih polemika, ali i nekoliko oprečnih predloga.

197490_banjaluka01-radnici
197490_banjaluka01-radnici

Od 1. januara primenjivaće se drugačiji način obračuna penzija, a u penziju će se odlaziti pod bitno izmenjenim uslovima. Vlada predlaže da muškarci odlaze u penziju sa 40 godina staža i 60 godina života, a žene sa 35 godina staža i 58 godina.

- Pravo na starosnu penziju imaće osiguranik kada navrši 65 godina i najmanje 15 godina staža osiguranja. Izuzetno, moći će da se radi i do 45 godina staža osiguranja - izjavio je ministar rada Petar Đokić.

On je rekao da će ovi uslovi penzinisanja biti u potpunosti u primeni tek od 2019, a od 2013. do 2018. postupno se uvodi kumulativan uslov da, osim 40 godina penzijskog staža, osiguranik ima i 60 godina života. To je predviđeno zbog, kako je rekao, izbegavanja nagle promene koje mogu negativno da utiču na planiranje i odluke radnika koji se nalaze blizu starosne granice za penzionisanje.

- Penalizacija, odnosno umanjenje penzije od četiri odsto za svaku godinu ranijeg ostvarivanja prava pre navršenih 65 godina života, počela bi se primenjivati od 1. januara 2019. godine - objasnio je Đokić.

Penzije će biti usklađivane svake godine, prema procentu koji predstavlja zbir polovine procenta kretanja prosečne neto plate i polovine procenta kretanja troškova života u RS u prethodnoj godini. Izbrisana je odredba kojom je bila regulisana isplata penzija prema stanju prikupljenog novca u Fondu PIO, a garant za nedostajući iznos biće Republika Srpska.

- Umesto jedne, propisuje se pet nivoa najniže penzije u zavisnosti od dužine staža osiguranja korisnika. To je povoljnije u odnosu na sadašnji zakon, a proširuje se krug osiguranika najniže penzije i obezbeđuje bolja zaštita najsiromašnijih kategorija penzionera - tvrdi Đokić. Najniže penzije kretaće se od 160 do 320 maraka.

Obavezni osiguranici od 2012. godine biće i poljoprivrednici koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva, kao i osobe koje su angažovane na privremenim i povremenim poslovima. Procene su da će ovom odredbom biti obuhvaćeno nekoliko hiljada novih osiguranika.

- Svesni smo da sve odredbe novog zakona nisu prihvatljivi za sve partnere. Međutim, morali smo predložiti zakon jer u proteklih deset godina imamo oko 10.000 novozaposlenih, a čak oko 62.000 korisnika Fonda PIO - poručio je ministar rada.

Istovremeno, Unija udruženja poslodavaca RS i Savez sindikata na sednici Ekonomsko-socijalnog saveta nisu podržali predlog zakona o PIO. Predsednik Unije udruženja poslodavaca Ranko Milić tvrdi da ponuđeni zakon ne nudi adekvatna rešenja za penzijsko-invalidski sistem.

Vlada RS juče je utvrdila i predlog zakona o pravima boraca RS kojim se, osim godišnjih, uvode i mesečni borački dodaci. I ovaj zakon treba da stupi na snagu 2012. godine.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je da je Vlada utvrdila i izmene i dopune Zakona o doprinosima. Od naredne godine Fond PIO dobijaće oko 20 miliona maraka više od doprinosa i to nauštrb Fonda zdravstvenog osiguranja. Ta “povišica” uslediće jer je Vlada predložila drugačiju preraspodelu stopa doprinosa: za FZO 12 umesto 12,5 odsto, a za PIO 18,5 umesto 18 odsto.

Tegeltija je naveo da je Vlada RS utvrdila i uputila u skupštinsku proceduru predloge budžeta RS i ekonomske politike RS za narednu godinu. Budžetski okvir ostaje isti kao i u nacrtu - 1,825 milijardi maraka.

U ekonomskoj politici prihvaćena je jedino incijativa predsednika Privredne komore RS Borka Đurića da se oslobodi plaćanje poreza na dobit za reinvestiranje u nova postrojenja. Definitivno su odbijeni zahtevi za uvođenje neoporezivog dela ličnog dohotka. Utvrđene zakone na jučerašnoj sednici Vlade RS razmatraće narodni poslanici 21. decembra.