Capital.ba

Britanija zvanično u recesiji

23.01.2009. / 11:22

LONDON, Velika Britanija zapala je u recesiju prvi put od 1991. godine, poslije ekonomskog pada u posljednja dva kvartala prošle godine, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci.

Nacionalni zavod za statistiku saopštio je da je britanski društveni proizvod umanjen za 1,5 odsto u četvrtom tromjesečju 2008. godine, u poređenju sa trećim kvartalom, u kome je taokođe zabilježio pad.

Podaci za četvrto tromjesečje ukazuju na najveći pad društvenog proizvoda od 1980. godine.

Premijer Gordon Braun izjavio je prije objave ovih podataka da koristi “sva raspoloživa oružja” u borbi protiv ekonomske krize.

Braun je naglasio da je međunarodna saradnja od vitalnog zanačaja za suprotstavljanje ekonomskoj krizi i opisao sadašnje okolnosti kao “potpuno drugačije” u odnosu na prethodne recesije u Britaniji.

Britanska ekonomija porasla je za 0,7 odsto u 2008. godini, što je bila najniža stopa rasta od 1992. godine, navodi Zavod za statistiku.

Britanija se tako pridružila zemljama evrozone, Japanu i SAD, koji su takođe u recesiji, dok globalna ekonomija pokušava da se oporavi od kraha kreditnog tržišta.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!