Fluorescentna sijalica u klasičnoj sijalici

General Electric je počeo da prodaje novu sijalicu koja podseća na brod u boci – fluorescentnu spiralnu sijalicu u kućištu tradicionalne sijalice sa žarnim vlaknom.

Izvor: Mikro

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 22.01.2009.

22:56

Default images

Prednost nove kompaktne fluorescentne sijalice (Compact Fluorescent Lamp, CFL) je što pored uštede energije ima estetski ugodniji izgled tipične sijalice s vlaknom. Iste je veličine kao i stara sijalica od 60 vati, što će je učiniti atraktivnijom za postavljanje na mesta na kojima se vidi.

„Novi dizajn kombinuje spiralnu fluorescentnu cev T2 sa elektronskim kolom smeštenim u grlo sijalice“, objasnio je Džon Strainić, generalni direktor za globalne proizvode General Electrica. „Izrada pomalo podseća na pravljenje broda u boci. Za proces sečenja i ponovnog zatvaranja staklenog balona sijalice primenjeni su neki vrhunski patenti.“

Stakleni balon sijalice je mat bele boje, tako da se unutrašnja fluorescentna spirala ne vidi.

GE novu sijalicu prodaje od kraja prošle godine u probranim prodavnicama u Americi, ali od 22. aprila 2009. na Dan Zemlje moći će da se kupi svuda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: