Kupus kao lek

Izvor: TvojPortal.com, 02.Nov.2011, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kupus kao lek

Izvor:porodicnilekar
Kupus je biološki jako vredna namirnica. Od davnina se koristi kao hrana i lek. Savremena istraživanja su potvrdila lekovita svojstvaovog povrća.


Sastav kupusa
Ovo povrće ne sadrži veliku količinu ugljenih hidrata (4%), ima malo belančevina (1,4%), zanemarljivo masti (0,2%), dosta vode (93%) i solidnu količinu dijetnih vlakana (2-2,8%). Kalorijska vrednost je mala (100g belog kupusa daje 30kcal, crvenog 37).
Sadrži veliku količinu >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << vitamina C, prisutni su i svi B vitamini, zatim A, K i PP vitamini, kao i znatno karotena. Od minerala ima dosta kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma i gvožđa.
Leči čir
Svakodnevno uzimanje soka od svežeg kupusa ubrzava zarastanje čira. Bolesnici koji koriste ovaj jednostavan lek protiv čira na želucu četiri puta brže ozdrave u odnosu na one koji se leče klasičnom terapijom. Kod čira na dvanaestopalačnom crevu zarastanje je tri puta brže u odnosu na klasično lečenje.
Kupus ima sastojke koji podstiču stvaranje sluzave barijere koja štiti sluzokožu od agresivnog dejstva kiseline. Deluje i kao antibiotik- uništava pojedine bakterije uključujući i Helicobacter pylori koji se povezuje sa nastankom čira. Sok se pravi od svežeg kupusa. Stajanjem kupusa smanjuje se njegova lekovita moć.
Deluje protiv raka
Kupus je delotvoran u prevenciji raka želuca. Osobe koje često, gotovo svakodnevno jedu kupus imaju mali rizik da obole od ove bolesti. Nisu potrebne velike količine kupusa. Važno je da se jede što češće. Optimalna doza bi bila trećina šolje sirovog ili dve kašike kuvanog kupusa, ali svakodnevno.
Zahvaljujući velikoj količini indola kupus može da utiče na rak debelog creva. Osobe koje često jedu salatu od slatkog ili kiselog kupusa retko oboljevaju od ovog oblika raka. Dugotrajnim kuvanjem indoli se znatno uništavaju te vas sarme i podvarak ne štite.
Unošenje kupusa može da vas zaštiti od raka pluća. Izgleda da kupus "više voli" žene, jer se rizik za pojavu raka pluća kod onih koje ga često jedu smanjuje sedam puta, dok kod muškaraca tri puta.
Za zdrave dojke
Nova istraživanja pokazuju da konzumiranje kupusa, kao i drugog povrća iz roda krstašica (karfiol, brokole) pomaže u smanjenju fibrocističnih promena u dojkama. Ovo povrće ubrzanjem metabolizma utiče na brže izbacivanje hormona estrogena iz organizma. Poznato je da estrogen utiče na povećanje čvorića u dojkama.
Žene koje imaju usporen metabolizam estrogena su pod većim rizikom da dobiju hormon zavistan tumor- rak dojke i materice. Kupus ga ubrzava, utiče na brže izbacivanje estrogena i smanjuje rizik od raka. Žene iz Azije ređe oboljevaju od raka dojke jednim delom i zbog toga što jedu dosta povrća iz roda krstašica. Za bolji efekat potrebno je da se jede sirov ili kratkotrajno kuvan.  Opvirnije pročitajte na linku

hranazdravljelekkupus

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.