Bor: Lopovi osvajaju Rudnik bakra!

Ljubiša TRIFUNOVIĆ

13. 09. 2011. u 20:51

Fabrički krug kontroliše 200 ljudi. Na ivici površinskog kopa gde se krade, sede deca koja upozoravaju kad neko naiđe

NA mestu, gde je ekipa "Novosti" u ponedeljak zatekla grupu lopova, koji nesmetano kradu bakar iz kruga Rudarsko-topioničarskog basena "Bor", slika je i u utorak bila identična. Lopovi su, mirno, kao da su pošli u svakodnevni posao, sekirama i bonsecima na ivici napuštenog površinskog kopa sekli otpadni metal na manje komade, koji su potom trpali u vreće.

Oni "hrabriji" silazili su niz strmu liticu napuštenog površinskog kopa, odakle su sekirama sekli bakarne kablove. Nedaleko od ruba ambisa, grupa žena mirno je, kao da je u pitanju opušteno kafenisanje, strpljivo čekala dolazak kamiona koji svakog dana na tom mestu istovara otpadni metal.

A, da su lopovi mislili na sve, najbolje svedoči činjenica da se u napuštenoj, polurazrušenoj kući na ivici površinskog kopa u Boru nalazi "baza" u kojoj sede deca, ne starija od sedam godina, koja upozoravaju starije "kolege" na nailazak patrole. Mališani su, pored izviđanja, zaduženi i da, povremeno, budući da se od jakog sunca ožedni, svojim kompanjonima povremeno - donesu vodu!

OTKUPLJIVAČI
POSEBNA priča su otkupljivači otpadnog metala, čija se imena u Boru izgovaraju šapatom. Reč je, po nezvaničnim informacijama, o "uglednim biznismenima", koji, koristeći kao paravan legalan posao, zapravo otkupljuju kradeni metal. Zbog toga je jedno vreme bila u igri i opcija zabrane otkupljivanja sekundarnih sirovina, ali ta ideja, uz objašnjenje da je u suprotnosti sa zakonom, nikada nije zaživela.

Posle skupljanja plena, sledi vraćanje "kozjim stazama" i primopredaja bakarnog otpada otkupljivačima, koji tu "robu", u zavisnosti od kvaliteta, plaćaju i do 300 dinara po kilogramu. Taj se metal, kasnije, ili, po duplo većoj ceni, preprodaje privatnim livnicama u Boru i okolnim mestima, ili se, čak, po daleko većim "maržama", ponovo vraća u RTB "Bor"!

Da sve bude čudnije, kompletan fabrički krug RTB, koji se prostire na oko 10.000 hektara, obezbeđuje tek oko 200 radnika "Zaštite", preduzeća zaduženog za čuvanje imovine borske kompanije. A, lopovi, koji "u talasima" nasrću na basensku imovinu, ne prezaju ni da napadnu čuvare.

Tako je, pre nekoliko dana, jedan od radnika "Zaštite", u pokušaju da spreči grupu lopova da iz kruga RTB ukradu otpadni metal, jedva izvukao živu glavu. Na njega je nasrnula grupa od desetak kradljivaca, koji su mu, kamenom kockom, teškom nekoliko kilograma - razbili glavu!

Metod pljačke je, uvek, isti. Po njemu bi, kažu u "Zaštiti", i šema mogla da se nacrta. Prvo idu maloletna deca, koja ne podležu krivičnom gonjenju, i žene, među kojima ima i - trudnica! Pa, dok se čuvari bave njima, stariji i iskusniji lopovi na miru pokupe plen.

Pravo je pitanje koliko je RTB, državna kompanija, oštećen ovakvim drskim krađama? Ali, taj odgovor je prilično teško dobiti. Jer, dok bi "optimisti" izračunali da, godišnje, borska kompanija izgubi i nekoliko miliona dolara, "pesimisti" su skloni da veruju da se "minus" meri i desetinama miliona američkih novčanica.

Uz sve to, u Boru je javna tajna da je bezbednije pričati o ljudima koji se bave preprodajom narkotika, nego da se pominju "face koje rade bakar"...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

mika

13.09.2011. 21:17

A sto RTB ne proda taj otpadni metal nego ga baca na ivicu kopa. Pa toliko zamenika direktora koji se samo sekiraju a mogli bi da se lepo uposle.

x

14.09.2011. 12:30

@mika - Ma ljudi bozji o cemu mi ovde pricamo?! Pa sve i da je to otpad, i da se baca, ko to moze da ima pravo da ga uzima i zaradjuje. Da ulazi u krug rudnika. To je van svake pameti. "ZASTITA" ih zaustavi,privede,policija uzme podatke, puste ih i posle 5-10 min oni se vrate opet i tako ponovo u krug. Ova bedna drzava nema zakon, da ima ne bi nikom palo na pamet da tolerise ovakve stvari. Oni od te kradje mesecno zaradjuju najmanje po 25000-30000 din,primaju socijalnu pomoc,imaju zdravstveno osiguranje

Martin

14.09.2011. 13:58

@mika - Najlakse je optuziti "bednu drzavu koja nema zakon". Sta bi komentator rekao da su otkupljivaci odneli i neka monumentalna dela Henrija Mura u Engleskoj, od bronze, teska preko dve tone. Lopovi su svuda isti.

Liki kikiriki

14.09.2011. 10:07

Ma to su neki jadnici ,pravi lopovi komanduju rudnikom ali oni to decenijama perfidno rade

pretraga

14.09.2011. 10:45

..." kao da je u pitanju opušteno kafenisanje, strpljivo čekala dolazak kamiona koji svakog dana na tom mestu istovara otpadni metal." sta to moze da se ukrade na otpadu....???????

zaka

14.09.2011. 14:13

sto otkupljuju otpadni bakar a svoj bacaju na otpad kamionima'? da bi neko zaradio? zemlja tandarija.

Ivan

19.11.2011. 12:25

Opet vi o sitnoj ribi. Kad cete vec jednom da otvorite sezonu za krupnu ribu.