Kultura

Petak, 12.08.2011.

11:25

U Smederevu počeo "Tvrđava teatar"

U Velikom gradu Smederevske tvrdjave sinoć je počeo Treći ambijentalni pozorišni festival "Tvrdjava teatar", uz stotine belih balona na otvaranju.

Izvor: Tanjug

Default images

Otvaranju festivala prisustvovali su potpredsednik Vlade Božidar Đelić, ministar kulture Predrag Marković, gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević i nadahnuta Gorica Popović, član Saveta festivala. Pozorišni festival u drevnom ambijentu Đurđevog grada počeo je spektaklom "Viseći snovi na Balkanu - Kao Ikar" francuske trupe "Flying people".

Predstava je na momente oduzimala dah posetiocima, zbog glumaca koji su "visili" sa krana, naročito u poslednjoj sceni u kojoj se pojavio grozd sa nekoliko stotina belih balona, ispod kojih je lebdela jedna od umetnica. Predstava je završena na efektan način, puštanjem balona u nebo. Otvaranju je prisustvovalo skoro 10.000 ljudi, što je premašilo prošlogodišnju posetu.

Festival "Tvrđava teatar" će trajati do 20. avgusta, a publika će videti 22 programa, teatarske predstave domaćih i stranih ansambala, izložbe, tribine i pozorišnu produkciju domaćina.
Foto: Željko Ðuriæ
Ovogodišnji festival napravio je nekoliko iskoraka u odnosu na prethodne dve godine, koji će se ogledati u produkciji i koprodukciji "Tvrđave teatra".
Žiri u sastavu: rediteljka Ljiljana Todorović, pozorišni kritičar Zlatko Paković i dramaturg Branko Dimitrijević, dodeliće nagrade za najbolju predstavu, najbolju režiju i najbolju mušku i žensku ulogu i specijalnu nagradu, ukoliko neka od predstava ostavi poseban utisak. Kao i prošle godine, ulaz će biti slobodan.

Samo će se naplaćivati rezervacija određenih mesta na tribinama, a deo prikupljenog novca biće doniran Sigurnoj kući za žene žrtve porodičnog nasilja u Smederevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: