Najisplativija proizvodnja trešnje i višnje

Izvor: TvojPortal.com, 10.Avg.2011, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najisplativija proizvodnja trešnje i višnje

/bizlife.rs/ Gajenje maline, krastavca i paradajza, ove sezone se pokazalo kao loš izbor, jer su profit ostvarili proizvođači trešnje, borovnice, višnje i kupine.


Za višnju je ove godine u otkupu plaćano 110 dinara po kilogramu, za kupinu 40, a za trešnje i borovnice i do 270 dinara. Pre samo tri godine višnje su otkupljivane za 14 dinara. Mnogi proizvođači tada su ih isekli, što je ove sezone uslovilo slabiju ponudu i veću cenu višnje. Slično je bilo i sa kupinom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << />
Cena maline, sa druge strane, beleži pad na 70 do 100 dinara za kilogram. Milan Prostran, sekretar za poljoprivredu u PKS, kaže da pad cena maline leži u nepostojanju čvrstih ugovornih veza između proizvođača, hladnjačara i izvoznika.

''Rešenje nije samo izvoz. Moramo da razvijamo domaću prerađivačku industriju, koja će proizvoditi sok ili neki drugi kvalitetan proizvod od maline'', kaže Prostran.

Loše su prošli i povrtari. Krastavac je doživeo krah nakon što je u Evropi otkriven kao prenosilac ešerihije koli, dok je cena paradajza srozana zbog viška na tržištu.

'' Imamo količine koje tržište ne može da primi. Naši prerađivači radije kupuju paradajz čorbu iz Italije, a domaćice češće kupuju gotov sos, nego što ga spremaju. Sve to dovodi do viška na tržištu'', kaže Prostran.

Da nam se to ne bi ponavljalo, država treba da napravi strategiju koji proizvodi mogu da se nađu u izvozu.

ekonomijaSrbijaproizvodnjavisnjatresnja

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.