Ponedeljak, 08.08.2011.

10:47

Koha:NATO i EU ne garantuju zaštitu

NATO i EU ne mogu da garantuju zaštitu granica Kosova, pošto te dve organizacije imaju neutralan stav prema statusu Kosova, piše "Koha ditore".

Izvor: Tanjug

Default images

S druge strane, taj list navodi da bi, usled izbijanja krize na severu Kosova i neutralnog stava Kfora i Euleksa prema statusu, kosovske institucije trebalo da razmišljaju o formiranju vojnog saveza sa zemljama koje su priznale njegovu nezavisnost i koje podržavaju teritorijalni integritet Kosova.

To bi, piše dalje prištinski list, moglo da znači da u slučaju pokušaja Srbije da silom preuzme kontrolu nad nekim delom kosovske teritorije "nemaju mandat da intervenišu".

Navodeći da se u ovom trenutku ne može smatrati realnim bilo kakav pokušaj Srbije da silom uđe na teritoriju Kosova, list ističe da to ipak ne može biti definitivno isključeno pošto, na osnovu ranijih reagovanja međunarodnih misija na slične slučajeve na Balkanu, "ni Kosovo ne može da polaže sve nade u NATO i EU".

Podsećajući da Kosovo nije do kraja završilo konstituisanje, da ima slabu vladu, sa ozbiljnim sumnjama u korupciju i vezu sa organizovanim kriminalom i liderima sa slabim međunarodnim kredibilitetom, "Koha" dodaje da centralna vlast u Prištini nije uspela da proširi svoj autoritet na čitavu teritoriju Kosova, a da sama nezavisnost Kosova predstavlja neku vrstu nezavisnosti pod međunarodnim nadzorom.

"I taj ‘nadzor’ je podjednako neuspešan kao i sama vlada, ako ne i još više. Ni ovaj ‘nadzor’ nije uspeo da utiče na to da se očuva red i zakon, da se sprovodi ustav na Kosovu i da se ne manipuliše izborima", dodaje se u komentaru lista.

"Koha" konstatuje da "ni ove međunarodne misije nisu učinile ništa da Kosovo funkcioniše kao teritorijalna celovitost, niti su bile u stanju da spreče incident srednjeg nivoa, pa ni da ga sankcionišu pošto se već dogodio, kao što se pokazalo u protekle dve nedelje u severnom delu Kosova”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: