Najnovije vesti
Vesti Politika
Kosovo zavelo embargo na uvoz iz Srbije

Kosovo zavelo embargo na uvoz iz Srbije

Vlada Kosova je danas odlučila da na osnovu reciprociteta uspostavi embargo na uvoz robe iz Srbije. To je odgovor na to što Srbija ne priznaje pečat kosovske carine što onemogućava izvoz sa Kosova u Srbiju, piše u saopštenju Vlade, izdatom u Prištini.

U saopštenju se navodi da je Vlada Kosova "donela odluku o primeni recpročnih mera, kao odgovor na blokadu izvoza sa Kosova, od strane Srbije".

Odluka o zavođenju embarga je, piše dalje, posledica "neuspeha u postizanju sporazuma o priznavanju carinskih pečata Kosova i o slobodnoj trgovini".

Do toga je došlo jučerasnjim odlaganjem šeste runde pregovora Prištine i Beograda, koji se vode u Briselu uz posredovanje Evropske unije.

Mere recirpociteta su stavljene na snagu i prema Bosni i Hercegovini, a carisnka taksa za uvoz robe iz te zemlje na Kosovo iznosiće od sada 10 odsto, kaže se u saopštenju.

Ivanović očekuje brzu reakciju EU

- Mislim da ta odluka neće zaživeti. Očekujem da će EU reagovati vrlo brzo. Ako odluka zaživi krajnju cenu će platiti Albanci na Kosovu koji će i dalje kupovati preko posrednika svoje omiljene proizvode, ali po skupljoj ceni - kazao je on za agenciju Beta.

Ivanović je ocenio i da odluka prištinskih vlasti o uvođenju embarga na robu iz Srbije nije veliko iznenađenje jer se o njoj pričalo izvesno vreme.

- To je naivan pokušaj da Srbija prizna kosovsku nezavisnost i to neće promeniti srpski stav - poručio je državni sekretar Ministarstva Kosova i Metohije.

Ivanović smatra da bi EU morala reagovati veoma brzo jer je dijalog Beograda i Prištine zasnovan na principu da nema jednostranih postupaka.

Prema njegovom mišljenju, problemi u vezi sa uvođenjem embarga nastali su zbog jednostranih poteza Prištine.

Bogdanović: Priština produbila nepoverenje

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović optužio je vlasti u Prištini da su današnjom odlukom o uvođenju embarga na uvoz robe iz Srbije produbile nepoverenje između Srba i Albanaca i obesmislile dijalog.

"Ovim nerazumnim potezom Vlada Kosova obesmišljava dijalog i ujedno doprinosi stvaranju većeg nepoverenja između Srba i Albanaca", rekao je Bogdanović i upozorio da će posledice osetiti svi građani Kosova i Metohije - i Albanci, i Srbi.

"Ujedno, ona će još više pogoršati ionako katastrofalnu ekonomsku situaciju u Pokrajini", ukazao je on, a saopštilo Ministarstvo za Kosovo i Metohiju.

Bogdanović je rekao i da nije tačna tvrdnja prištinskih vlasti da je odluka o embargu na uvoz robe iz Srbije posledica "neuspeha u postizanju sporazuma o priznavanju carinskih pečata Kosova i o slobodnoj trgovini".

Bogdanović smatra da Prištini "zapravo nije stalo da otvorena i sporna pitanja rešava dijalogom i kompromisom" već da to radi "ucenama i politizovanjem svega, čak i praktičnih problema koji muče sve građane u Pokrajini".