Recepti

Švarcvaldska torta od višanja

„Schwarzwälder kirsch Torte“, švarcvaldska torta od višanja je u Nemačkoj kraljica torti. Nema čuvenije nemačke torte od torte sa višnjama. Kao Snežana iz bajke stoji na svečano postavljenom stolu.

Recepte ustupio "Deutsche Welle"

Četvrtak, 11.12.2008.

13:48

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Svarcvaldska torta od visanja Snezno beli slag, kao krv-crvene visnje, piskota od tamne cokolade i naravno, kao dekoracija rendana cokolada. Ova torta divno mirise na najfiniji liker od aromaticnih visanja. Poznata je i u Americi kao Blek mauntin ceri kejk (Black Mountain Cherry Cake). Prvi put je pomenuta negde oko 1930. godine, tako bar pise u muzeju kolaca u Kicingenu. Torta se sastoji od: donje, tvrdje i hrskave kore, meke cokoladne piskote i 2 vrste fila. Sastojci i priprema Za donju koru: - 125 grama brasna - 60 g putera - 45 g secera - 1 zumance Izmesati sve sastojke u posudi ili na stolu. Staviti da se pece u kalup za tortu, iste velicine kao kasnije za piskotu - 20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 175 °C. Pustite da se ohladi. Za piskotu: - 210 grama brasna - 8 jaja - 120 grama secera - 40 grama cokolade - 1 kasicica kvasca Odvojite zumanca od belanaca. Ulupajte sneg od belanaca sa secerom. Izmesajte brasno i kvasac. Izmutite dobro zumanca dok ne postanu belicasta. U umucena zumanca dodajte mesavinu brasna, kvasca i cokolade. Spojite dve mase. Stavite u okrugli kalup za tortu (26 cm) koji ste namazali masnocom i posuli brasnom. Stavite testo da se pece 55 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 150 °C. Za fil od visanja: - Tegla kompota od visanja, oko 400 g - 3 kasicice kukuruznog brasna, skroba Ocedite visnje, sacuvajte 1/4 l tecnosti. Odvojite cetiri kasike od 1/4 l ocedjenog soka i pomesajte s kukuruznim brasnom. Ostatak tecnosti prokuvajte. Kada prokljuca, dodajte mesavinu kukuruznog brasna i soka. Ostavite 16 visanja za ukras na vrhu torte. Za beli fil i preliv - 1 litar slatke pavlake - 5 listova zelatina ili ucvrscivaca za slag - 50 g marmelade ili zelea od visanja - 50 g strugane cokolade - "Kirschwasser" - rakija od visanja; kao alternativa moze da se koristi i liker od visnje. Ugrejte marmeladu od visanja. Izrezite cokoladnu piskotu na dva ili tri dela. Premazite donju koru i jednu piskotu marmeladom. Umutite slatku pavlaku, secer i ucvrscivac. Poprskajte nekoliko kapi rakije po piskoti. Namazite sloj ulupanog slaga po piskoti i poredjajte visnje. Nekoliko kapi rakije na visnje i pokrijte s drugim krugom piskote. Ostatak krema namazati po vrhu i na stranama torte. Ukrasiti visnjama i struganom cokoladom. „Schwarzwälder kirsch Torte“, svarcvaldska torta od visanja je u Nemackoj kraljica torti. Nema cuvenije nemacke torte od torte sa visnjama. Kao Snezana iz bajke stoji na svecano postavljenom stolu. Recepte ustupio "Deutsche Welle" „Schwarzwälder kirsch Torte“, svarcvaldska torta od visanja je u Nemackoj kraljica torti. Nema cuvenije nemacke torte od torte sa visnjama. Kao Snezana iz bajke stoji na svecano postavljenom stolu.

Snežno beli šlag, kao krv-crvene višnje, piškota od tamne čokolade i naravno, kao dekoracija rendana čokolada. Ova torta divno miriše na najfiniji liker od aromatičnih višanja. Poznata je i u Americi kao Blek mauntin čeri kejk (Black Mountain Cherry Cake). Prvi put je pomenuta negde oko 1930. godine, tako bar piše u muzeju kolača u Kicingenu.

Torta se sastoji od: donje, tvrđe i hrskave kore, meke čokoladne piškote i 2 vrste fila.

Sastojci i priprema

Za donju koru:

- 125 grama brašna
- 60 g putera
- 45 g šećera
- 1 žumance

Izmešati sve sastojke u posudi ili na stolu. Staviti da se peče u kalup za tortu, iste veličine kao kasnije za piškotu - 20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 175 °C. Pustite da se ohladi.

Za piškotu:

- 210 grama brašna
- 8 jaja
- 120 grama šećera
- 40 grama čokolade
- 1 kašičica kvasca

Odvojite žumanca od belanaca. Ulupajte sneg od belanaca sa šećerom. Izmešajte brašno i kvasac. Izmutite dobro žumanca dok ne postanu beličasta. U umućena žumanca dodajte mešavinu brašna, kvasca i čokolade. Spojite dve mase. Stavite u okrugli kalup za tortu (26 cm) koji ste namazali masnoćom i posuli brašnom. Stavite testo da se peče 55 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 150 °C.

Za fil od višanja:

- Tegla kompota od višanja, oko 400 g
- 3 kašičice kukuruznog brašna, skroba

Ocedite višnje, sačuvajte 1/4 l tečnosti. Odvojite četiri kašike od 1/4 l oceđenog soka i pomešajte s kukuruznim brašnom. Ostatak tečnosti prokuvajte. Kada proključa, dodajte mešavinu kukuruznog brašna i soka. Ostavite 16 višanja za ukras na vrhu torte.

Za beli fil i preliv

- 1 litar slatke pavlake
- 5 listova želatina ili učvršćivača za šlag
- 50 g marmelade ili želea od višanja
- 50 g strugane čokolade
- "Kirschwasser" - rakija od višanja; kao alternativa može da se koristi i liker od višnje.

Ugrejte marmeladu od višanja. Izrežite čokoladnu piškotu na dva ili tri dela. Premažite donju koru i jednu piškotu marmeladom.

Umutite slatku pavlaku, šećer i učvršćivač. Poprskajte nekoliko kapi rakije po piškoti. Namažite sloj ulupanog šlaga po piškoti i poređajte višnje. Nekoliko kapi rakije na višnje i pokrijte s drugim krugom piškote. Ostatak krema namazati po vrhu i na stranama torte.

Ukrasiti višnjama i struganom čokoladom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.