Mančesterski elektro – pop duo Hurts sinoć je koncertom u Beogradskoj areni pokazao zašto je uz njihovo ime reč „senzacionalno“ postala prefiks i zašto su uspeli da, sa svojim prvim i jedinim albumom „Happiness“, za manje od godinu dana prodrmaju planetu hitovima poput „Wonderful life“, „Better than love“ i „Stay“. Uvod u koncert priredio je beogradski elektro – pop bend Inje,koji je svirao i kao predgrupa Faithless.


Hurts su na sceni svakako više od autorskog tandema koji čine pevač Teo Hackraft i klavijaturista Adam Anderson. Uz njih se na prednjem delu bine najviše ističe operski pevač Ričard Sidvej. Osim njega, tu su sjajni muzičari: bubnjar, gitarista, violinistkinja i još jedan klavijaturista koji uz Adama uživo izvodi složene aranžmane po kojima je ovaj sastav prepoznatljiv. Adam u pojedinim delovima svira i na koncertnom klaviru i električnoj gitari, violinistkinja svira i saksofon, dok ceo bend povremeno horski prati Tea u vokalnim deonicama, poput onih u pesmi „Stay“. Mimimalizam po kojem se Hurts izdvajaju od današnje svetske pop scene posebno je došao do izražaja na koncertu, jer je svaki detalj bio pažljivo složen kako u tehničkom tako i u estetskom smislu

Savršeno isplaniran svaki detalj, od samog ulaska celog tima na binu uz muzičku podlogu i neizostavni buket belih ruža, koji je, moglo bi se reći, na neki njihov način postao zaštitni znak na koncertima, preko prve pesme „Unspoken“ da bi za pravo lansiranje sačekali drugu „Silver lining“ koja je u potpunosti opčinila i zatalasala publiku. Ipak, to je bila samo neka vrsta uvoda u planetrani hit „Wonderful life“, koji u odnosu na studijsku verziju ne gubi ništa, već naprotiv – samo dobija i isijava dodatnom energijom. Izvođenjem uživo, Hurts su pokazali da je pesma „Sanday“, nepravedno zapostavljena u odnosu na njihova tri svima dobro poznata hita, dok je operski pevač Ričard Sidvej zablistao solom u pesmi „Verona“ koja se nalazi na samoj završnici albuma. Nakon toga su nastavili nizom pesama sa albuma (uz izvesni nostalgični prizvuk, koji se na momente graniči sa patetikom, ali progledajmo im kroz prste) tokom kojeg je buket belih ruža sa bine odleteo u publiku za, kako je Teo rekao „najlepše devojke u Beogradu“. Za sam kraj ostavili su pesmu „Stay“, da bi nakon kratke pauze na bis izveli još jedan hit – „Better than love“. Koncertu je prisustvovalo oko tri hiljade fanova ove grupe.

Od pažljivo biranih odela do stilizovane audio – vizuelne realizacije koncerta, Hurts su pokazali da tačno znaju kako da naprave sjajnu atmosferu u Beogradskoj areni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari