02. decembar  2008. 15.11  | Izvor:

Atopijski dermatitis - neprijatno crvenilo i svrab

NOVI SAD - Atopijskig dermatitis je stanje praćeno jasno crvenim plažama na koži, nekada posutim mehurićima i sa vlaženjem, praćene jakim svrabom.

Mehanizmi nastanka atopijskog dermatitisa nisu potpuno razjašnjeni. Sigurno je da učestvuju rani imunološki mehanizmi i da dolazi do reakcije antigen-antitelo.

Najčešće se radi o alergiji na hranu i njene produkte razgradnje koji dospevaju digestivnim putem. Ređe je posledica dejstva kontaktnih alergena.

Može biti lokalizovan ili rasut po telu.

Kako izgleda?

Rasuti oblik se odlikuje pojavom većeg broja lišajevastih žarišta na velikim pregibima, na čelu, ispred ušnih školjki, praćeno jakim svrabom.

Kod lokalizovanog, promene se javljaju na vratu, u predelu lopatica, ručnog i skočnog zgloba, na spoljašnjoj strani nadlaktica i podlaktica, u sakralnoj regiji. Prisutna je samo jedna veća plaža, koja je oštro ograničena, lihenificirana.

Kod male dece
Kad svrab remeti san

Ovaj oblik atopijskog dermatitisa karakteriše se infiltrovanom kožom sa naglašenim kožnim crtežom, lihenifikacijom, tamno smeđom bojom kože, erozijama, krustama.

Lice ima izgled maske. Dlake ispadaju. Jak svrab često menja psihičko stanje bolesnika, poremećen je san, telesna težina može da opada.

Kod odojčadi najčešće počinje od trećeg meseca života, promene se javljaju na koži lica (obrazi, brada, čelo) štedeći predeo oko nosa i usta, javlja sajt "Stetoskop".

Posle druge godina života bolest najčešće postaje hronična. Tada promene zahvataju kožu velikih pregiba. To su jače lišajaste plaže koje veoma svrbe.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, probe ekspozicije i eliminacije (alergena), alergoloških kožnih proba i imunoloških testova.

Lečenje

Sastoji se u pranju kože blagim rastvorom hipermangana. Lokalno se aplikuju antibiotske masti i indiferentne kreme naizmenično sa kortikosteroidnim mastima.

U opštoj terapiji su od značaja sedativi, antihistaminici, nekada kratkotrajno kortikosteroidi.

Vrlo je važno eliminisanje deklanširajućih faktora. Klimatsko lečenje na moru ili planinama u toku više meseci daje povoljne rezultate.