Recepti

Kukuruzne pogačice sa paprikom

Iako smo naviknuti na pogačice od ranog detinjstva retko kad smo spremni da se udaljimo od njihovog ustaljenog izgleda i ukusa, i probamo da ovu jutarnju namirnicu dodatno oplemenimo i tako početak dana učinimo vrednim ustajanja iz kreveta.

Pripremio: Nikola Pešić, kuvar od malih nogu
Izvor: www.zdravirecepti.com

Utorak, 02.12.2008.

08:00

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Kukuruzne pogacice sa paprikom Izmesajte solju sitnog kukuruznog tj. projinog brasna (belog ili zutog, svejedno) sa soljom ovsenih pahuljica i 2 kasike nerafinisanog ulja (za super ukus koristite susamovo ulje). Dodajte pola solje crvene paprike isecene na kockice velike oko 5 mm. Dodajte pola kasicice morske soli. Dodajte malo kisele vode i mesajte, da se dobije testo od kojeg mozete da oblikujete pogacice precnika oko 8 cm, a debljine 1 cm. Testo ne treba da bude previse suvo, ali ni lepljivo. Sipajte na plitki tanjir malo kukuruznog griza (koji se koristi za kacamak), pa pogacice uvaljajte u griz sa svih strana. Redjajte pogacice na plitki pleh oblozen peki papirom, ubacite u vec zagrejanu rernu i pecite oko 30 minuta na 200 stepeni, tj. dok pogacice ne dobiju zlatnozutu boju. Posluzite uz razne namaze, na primer guacamole, ili ponesite na posao kao uzinu. Dovoljno za pet pogacica. Iako smo naviknuti na pogacice od ranog detinjstva retko kad smo spremni da se udaljimo od njihovog ustaljenog izgleda i ukusa, i probamo da ovu jutarnju namirnicu dodatno oplemenimo i tako pocetak dana ucinimo vrednim ustajanja iz kreveta. Pripremio: Nikola Pesic, kuvar od malih nogu Izvor: www.zdravirecepti.com Iako smo naviknuti na pogacice od ranog detinjstva retko kad smo spremni da se udaljimo od njihovog ustaljenog izgleda i ukusa, i probamo da ovu jutarnju namirnicu dodatno oplemenimo i tako pocetak dana ucinimo vrednim ustajanja iz kreveta.

Izmešajte šolju sitnog kukuruznog tj. projinog brašna (belog ili žutog, svejedno) sa šoljom ovsenih pahuljica i 2 kašike nerafinisanog ulja (za super ukus koristite susamovo ulje). Dodajte pola šolje crvene paprike isečene na kockice velike oko 5 mm. Dodajte pola kašičice morske soli.

Dodajte malo kisele vode i mešajte, da se dobije testo od kojeg možete da oblikujete pogačice prečnika oko 8 cm, a debljine 1 cm. Testo ne treba da bude previše suvo, ali ni lepljivo.

Sipajte na plitki tanjir malo kukuruznog griza (koji se koristi za kačamak), pa pogačice uvaljajte u griz sa svih strana. Ređajte pogačice na plitki pleh obložen peki papirom, ubacite u već zagrejanu rernu i pecite oko 30 minuta na 200 stepeni, tj. dok pogačice ne dobiju zlatnožutu boju.

Poslužite uz razne namaze, na primer guacamole, ili ponesite na posao kao užinu. Dovoljno za pet pogačica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare