28. novembar  2008. 08.37  | Izvor: Tanjug

Danas počinje Božićni post

NOVI SAD - Za vernike pravoslavne crkve koji poštuju stari Julijanski kalendar danas počinje šestonedeljni Božićni post, koji traje do praznika Hristovog rođenja i koji po važnosti dolazi posle Vaskršnjeg ili Velikog časnog posta.

Božićni post poštuju Srpska pravoslavna crkva, Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, dok su ostale hrišćanske crkve, među kojima i većina pravoslavnih, koje su prihvatile Gregorijanski kalendar, u postu od 15. novembra.

Hrišćanski post je uveden po uzoru na Isusa Hrista, koji je 40 dana proveo u pustinji u postu i molitvi i, prema Starom zavetu, dao zapovest Jevrejima da poste, jer će i "njegovi učenici postiti".

Prema rečima srpskog patrijarha Pavla objavljenim u njegovoj knjizi "Molitve i molbe", "post je i danas neophodan" jer se ovim podvigom uz molitvu, pravoslavni hrišćani pripremaju za dolazak velikih praznika.

Telesni post je uzdržavanje od mrsne hrane ali, kako kaže patrijarh Pavle, postoji i duhovni post koji je razmatranje duhovnog stanja i način "da se ono što je negativno iz duše iščupa i na tom mestu posadi ono što je dobro".

"Poorati zemlju a ne posejati znači telesni post bez duhovnog. A ne poorati zemlju pa posejati seme to je samo post duhovni, nepripremljen telesno", objasnio je patrijarh u svojim duhovnim poukama.

Trajanje Božićnog posta objašnjava se takođe četrdesetodnevnim putovanjem trojice mudraca do Vitlejemske pećine, u kojoj je 25. decembra rođen Bogomladenac Isus.

Post je stoga zvezda vodilja za sve one koji su hrišćanstvo odabrali za svoju veru, kao što je za mudrace koji su verovali u proročanstvo o rođenju Spasitelja jedina vodilja bila najsjajnija zvezda na nebu koja je išla od Zapada ka Istoku i koja ih je dovela u Vitlejem.

Kanonom pravoslavne crkve predviđena su četiri posta godišnje, a najduži je Veliki ili Časni post pred praznik Vaskrsenja.

Petrovski i Gospojinski post vernici poštuju pred Petrovdan i Veliku Gospojinu.