Belarus traktori iz Novog Sada

U bivšem pogonu fabrike "Petar Drapšin" u Novom Sadu otvoren je pogon za proizvodnju traktora Belorus, a kapacitet fabrike je tri hiljade traktora godišnje.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 29.03.2011.

09:09

Default images

U pogon je, u prvoj fazi, uloženo dva miliona evra, a proizvodnja je organizovana u okviru zajedničkog projekta koji su pokrenule vojvođanska i beloruska vlada.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je na otvaranju fabrike da će u početku u proizvodnji i montaži traktora biti zaposleno 70 radnika.

"Veoma sam zadovoljan što smo dug put od potpisivanja ugovora do otvaranja fabrike prošli za manje od pet meseci. Preko razvojne banke Vojvodine obezbedili smo ovaj sjajan prostor i kreditne linije za kupovinu traktora, a preko Sekretarijata za rad i zapošljavanje finansiraćemo radna mesta", dodao je Pajtić. Prema njegovim rečima, pogon, koji će raditi pod nazivom "Belarus-Agropanonka", veoma je značajan ne samo zbog novih radnih mesta, koje je Vlada Vojvodina finansirala sa po 1.300 evra, već i zbog obezbeđivanja posla za desetak kooperanata na teritoriji cele Srbije.

"Ova fabrika je izuzetno značajna i za naše poljoprivrednike, koji će moći da dobiju poljoprivrednu mehaniziciju po nižim cenama. Dolazak Belarusa u Vojvodinu i Srbiju je izuzetno važan signal i za druge strane investitore, pošto je fabrika u Minsku jedna od najvećih u svetu u proizvodnji traktora", istakao je pokrajinski premijer.

Pajtić je rekao da će u proizvodnji traktora biti uključeno i desetak domaćih kooperanata, kao što su somborska fabrika akumulatora i pirotska fabrika guma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: